Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bouw en Infra (Bouwnijverheid) - Nieuws

Overeenkomst CNV Vakmensen en werkgevers over nieuwe cao bouw- en infrasector

CNV Vakmensen en FNV Bouwen en Wonen hebben met de werkgevers een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao in de bouw.

De lonen gaan structureel met 5,35 % omhoog door een verhoging met 2,35% op 1 augustus 2018 en 3% per 1 juli 2019. De looptijd is 21 maanden. Ook zetten bedrijven en vakbeweging zich gezamenlijk in om nieuwe werknemers aan te trekken. De nieuwe cao heeft een looptijd van 21 maanden en geldt tot 31 december 2019.

Investering in mensen

Gijs Lokhorst, onderhandelaar namens de leden van CNV Vakmensen: “Naast de loonsverhoging zijn we blij met goede afspraken over gezamenlijk investeren in mensen om nieuwe werknemers aan te trekken, te investeren in opleidingen én de positie van uitzendkrachten aanzienlijk te verbeteren. Ook is afgesproken extra maatregelen te treffen die de veiligheid op de bouwplaats zal verhogen.”

Hans Crombeen, bestuurder FNV Bouwen & Wonen: “Een belangrijke afspraak is dat nagenoeg alle afspraken in de bouw-cao ook voor uitzendkrachten gelden, inclusief pensioenafspraken. Gelijk loon voor gelijk werk dus. Dat betekent dat mensen elkaar niet meer de keet uit zullen concurreren op de bouwplaats. Daarnaast hebben we afgesproken dat werkgevers en werknemers gezamenlijk op gaan trekken richting de overheid om te pleiten voor een regeling voor een flexibele AOW, ingaand na 45 gewerkte jaren.”

Op het gebied van veiligheid zijn er afspraken gemaakt over een ‘bouwspraak’ bestaande uit woorden en pictogrammen die iedereen op de bouwplaats moet kennen. Ook is tijdens de onderhandelingen door cao-partijen vastgesteld dat de cao niet in alle situaties goed past bij de praktijksituaties van ondernemingen en werknemers. Daarom is afgesproken tijdens de looptijd van de cao de herkenbaarheid voor deelsectoren en beroepsgroepen te gaan vergroten.

CNV vakmensen zal spoedig mogelijk de leden uitgebreid informeren en raadplegen.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid