Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bouw en Infra (Bouwnijverheid) - Nieuws

Op weg naar nieuwe cao bouw en infra

Werkgevers en vakbonden hebben in de afgelopen periode twee varianten besproken om tot een nieuwe cao bouw en infra te komen.

Werkgevers en vakbonden ontmoeten elkaar niet alleen tijdens cao-onderhandelingen, maar het gehele jaar door. Op bijna wekelijkse basis worden de ontwikkelingen in de sector besproken. Bijvoorbeeld ook om cao-afspraken uit te werken. Denk daarbij aan de invoering van de Bouwplaats-ID of de ontwikkeling van een nieuw functie- en loongebouw.

Uitgebreid traject

De eerste variant is een uitgebreid traject dat maanden zal duren, omdat cao-partijen de cao verder toekomstbestendig willen maken. Een aantal onderdelen uit de huidige cao zijn ook nog niet in werking getreden, zoals bijvoorbeeld de Bouwplaats-ID. Daarnaast staat het onderwerp functie- en loongebouw op de agenda; dat wordt nu al zorgvuldig gemoderniseerd en daar is veel tijd voor nodig.

Korte klap

De tweede variant is wat we noemen een tweetrapsraket, oftewel een korte klap. Dit houdt in dat er een cao 2017 overeengekomen wordt met beperkte inhoudelijke veranderingen, inclusief een daarbij passende loonsverhoging. Dit geeft partijen de ruimte om in 2017 te starten met onderhandelingen om zo te komen tot een nieuwe cao Bouw & Infra 2018 met o.a. de mogelijkheid voor branche-specifieke afspraken. Beperkte veranderingen dus op de korte termijn, zodat er ook nog zaken uit de huidige cao verder uitgewerkt kunnen worden. En we ons daarnaast kunnen richten op een zorgvuldige aanpak richting 2018.

We willen de komende weken met onze leden doorpraten over deze 2 varianten, zodat we medio maart tot een gefundeerde keuze kunnen komen.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid