Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bouw en Infra (Bouwnijverheid) - Nieuws

Metselaars op grote schaal gedupeerd

Metselaars in de bouw zijn op grote schaal slachtoffer geworden van de praktijken van ‘ondernemer’ Machiel Dam. Tv-programma Opgelicht besteedt er vanavond aandacht aan (NPO 1, 21.25 uur). Ben je ook gedupeerd of heb je meer informatie? Laat het ons weten.

Kijk hier de uitzending van Opgelicht terug (dinsdagavond 1 mei) >

Wat is er aan de hand?

Machiel Dam blijkt het brein achter verschillende schimmige B.V.’s, zoals Jansen, Jansen & De Vries, Vliet en Webers Bouw. Elf leden van CNV Vakmensen die voor deze B.V.’s hebben gewerkt, hebben zich afgelopen tijd bij ons gemeld. Het patroon is telkens hetzelfde:

  • er is sprake van achterstallig loon
  • er deugt weinig van de loonstrookjes
  • werknemers blijken niet aangemeld bij het pensioenfonds en het tijdspaarfonds in de bouw
Juristen van CNV Vakmensen hebben verschillende rechtszaken gevoerd om het achterstallige loon te vorderen, maar er is vervolgens niets meer te halen: de B.V.’s zijn inmiddels failliet of ‘leeg’. Naar ons beeld is hier sprake van doelbewuste misleiding, met schimmige arbeidscontracten.  

Wat kunnen wij doen?

We proberen de achterstallige betalingen alsnog te vorderen. Als dat niet lukt bij de B.V.’s van Machiel Dam, dan kloppen we mogelijk aan bij de opdrachtgevers die zaken met hem hebben gedaan. Dat is een lange en soms ingewikkelde procedure. Daarnaast willen we dat er een einde komt aan de ondernemerspraktijken van Machiel Dam. Het is voor ons duidelijk dat het hier niet gaat om een ‘slordige’ werkgever die de regels niet goed kent, maar om iemand die willens en wetens mensen misleidt en financieel benadeelt. CNV Vakmensen pleit daarom voor een harde aanpak en wil een bestuursverbod voor dit soort ‘ondernemers’.

Wat kun je zelf doen?

Ben je zelf gedupeerd of ken je andere gedupeerden? Meld je dan bij ons.

Verder adviseren we je dringend om niet te gaan werken voor de B.V.’s van Machiel Dam. Heb je twijfels of het wel goed zit, meld je dan bij ons. Er zijn een aantal zaken waar je zelf op kunt letten.

Lees hier tips >

Tot slot nog een advies, zeker als je vaak op verschillende klussen werkt: houd in je agenda bij waar je hebt gewerkt. Die informatie kan later in een rechtszaak heel belangrijk zijn.

Gijs Lokhorst
Sectorbestuurder CNV Vakmensen
T: 06 51 20 29 70
M: g.lokhorst@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid