Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bouw en Infra (Bouwnijverheid) - Nieuws

Messen worden geslepen voor cao Bouwnijverheid

De onderhandelingen over een nieuwe cao Bouw kregen dinsdag 31 januari hun vierde ronde. De bonden en werkgevers hebben intensief en langdurig gesproken over alle voorstellen die betrekking hebben op arbeidstijden. Werkgevers en bonden zijn op geen enkele wijze dichter bij elkaar gekomen. Er is sprake van een mega kloof tussen de partijen. “De toon is gezet en de messen staan op scherp”, aldus onderhandelaar Gijs Lokhorst.

Volgens de werkgevers kan de leegloop uit de cao en het inschakelen van externe arbeidskrachten (ZZP ‘ers, uitzendkrachten) alleen worden voorkomen door maximale flexibiliteit op arbeidstijden mogelijk te maken via de cao. De arbeidstijdenwet moet van toepassing zijn, maximale vrijheid op basis waarvan in bedrijven en branches verder tot maatwerk afspraken gekomen kan worden.

Werkgevers willen de dagelijkse en wekelijkse arbeidsduur schrappen en in de toekomst de arbeidsduur vaststellen op 160 uur in vier weken. Avond- en weekendwerk moet normaal worden. Volgens werkgevers moet de zaterdag voortaan als gewone werkdag worden beschouwd. Insteek moet zijn: werken op vijf dagen binnen een raamwerk van zeven dagen.

De huidige cao kent voor bouwplaatsmedewerkers een ‘norm’ van maximaal 11,5 uur per dag (werken inclusief reizen). Werkgevers willen deze norm oprekken naar 13 uur per dag, zonder die reistijd mee te rekenen. Overigens bieden werkgevers geen enkele concrete handreiking hoe daadwerkelijk de externe flex zal/kan worden teruggedrongen.

Terug in de tijd

Dit is voor de bonden een onbegaanbare weg en terug in de tijd! CNV Vakmensen is bereid om met de huidige cao als basis te onderhandelen over meer maatwerk binnen de onderneming of binnen een branche. Ook zijn we bereid - op verzoek van werkgevers - een aantal ‘basismodellen’ aan te bieden en in de cao op te nemen voor de infra-sector.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid