Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bouw en Infra (Bouwnijverheid) - Nieuws

Meer aandacht voor veilige ontwerpen

CNV Vakmensen is positief over twee nieuwe instrumenten in de bouwnijverheid, die kunnen helpen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. "Er komt meer aandacht voor gezonde en veilige ontwerpen. Dat is goed nieuws voor vakmensen. Want wij vinden het belangrijk dat al in de ontwerpfase van gebouwen aandacht is voor de vakmensen die het uiteindelijk moeten gaan bouwen, beheren en schoonmaken", zegt Arend van Wijngaarden, voorzitter van CNV Vakmensen.

Van Wijngaarden doelt op twee instrumenten, die een groot aantal partijen in de bouwnijverheid gezamenlijk hebben ontwikkeld: de Leidraad V&G Verplichtingen en de V&G Ontwerpwijzer. Hiermee kunnen opdrachtgevers en architecten mogelijke arborisico’s als valgevaar, stof en fysieke belasting voorkomen.  

Veilig bouwen  
Van Wijngaarden: "Bij het ontwerpen van een gebouw moet je al bedenken hoe je dit veilig kunt bouwen, om ongelukken op de bouwplaats te voorkomen. Maar denk ook na over het schoonmaken van het gebouw. Is het reëel dat die enorme glasplaat op 30 meter hoogte aan de onderkant veilig schoon kan worden gemaakt? En hoe zit het met onderhoud? Stel dat het niet meer als kantoorpand voldoet, zijn er dan ook alternatieve bestemmingen voor het pand denkbaar? Welke materialen gebruik je als je rekening houdt met het milieu? Dit zijn een aantal vragen die architecten en ontwerpers zich aan de tekentafel zouden moeten stellen, om dan pas met een definitief ontwerp te komen."  

Samenwerking  
In het project participeren Bouwend Nederland, FNV Bouw en CNV Vakmensen samen met Aedes en de Bond van Nederlandse Architecten (BNA). Zij worden ondersteund door Arbouw, Aboma en Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie.

Met de Leidraad V&G Verplichtingen kan op eenvoudige wijze worden beoordeeld of de risico’s zijn geïnventariseerd en zo veel mogelijk zijn weggenomen. Het instrument is bedoeld voor opdrachtgevers zoals woningcorporaties en projectontwikkelaars van (middel)grote bedrijven. De V&G Ontwerpwijzer biedt het volledige overzicht van alle mogelijke risico’s en maatregelen. Het is daarmee een belangrijk naslagwerk voor de bij de ontwerpfase betrokken partijen. De twee instrumenten helpen opdrachtgevers en architecten beter aan hun wettelijke verplichtingen te voldoen. Dit betreft het opstellen van een V&G-plan, het inventariseren van de arborisico’s en het doen van suggesties voor maatregelen.  

Begeleiding  
Tijdens bijeenkomsten die Aedes en de BNA in april organiseren, worden architecten en medewerkers van corporaties uitgebreid over de Leidraad V&G Verplichtingen en de V&G Ontwerpwijzer geïnformeerd. Daarnaast kan een gelimiteerd aantal corporaties, architecten en bouwbedrijven de komende tijd kosteloos gebruikmaken van deskundige begeleiding.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid