Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bouw en Infra (Bouwnijverheid) - Nieuws

Lesje veiligheid voor ruim 1.000 ROC-leerlingen

CNV Vakmensen en Arbouw organiseren deze maand 75 veiligheidslessen voor ROC-leerlingen in de bouw en metaaltechniek. "We bereiken hiermee ruim duizend leerlingen", zeggen initiatiefnemers Saskia Spaargaren en Temmina Bouwknecht van CNV Vakmensen. "We hopen hen bewuster te maken van de risico's die zij lopen. Ondanks speciale wetgeving zijn jonge werknemers twee keer zo vaak slachtoffer van een bedrijfsongeval als 50-plussers. Met deze lessen willen we ongelukken op de werkvloer helpen voorkomen."

De gastlessen zijn onderdeel van de 'Maand van de Veiligheid', een initiatief van CNV Vakmensen en Arbouw (gesponsord door opleidingsfondsen OOM en OTIB). Veiligheidsdeskundigen verzorgen in totaal 75 lessen voor eerste- en tweedejaars leerlingen van ROC's (35 lessen voor de bouw, 40 lessen voor de metaaltechniek).

Kwetsbaar

Jonge werknemers zijn kwetsbaar, vooral in de bouw en metaal. "Er zijn wel speciale regels om hen te beschermen, maar toch gaat het nog  vaak mis", zegt Temmina Bouwknecht. "Ze hebben minder ervaring en letten in hun jeugdig enthousiasme niet altijd even goed op. Er gebeuren nog te veel ongelukken."

Foto's uit de praktijk

Elk jaar komen ongeveer 19.000 jongeren in de leeftijd van 15-24 jaar na een arbeidsongeval bij de spoedeisende hulp. Gemiddeld overlijden er elk jaar acht jonge werknemers. Vooral in de bouw en de metaal gebeuren ongelukken (1.200 per jaar). "Met de gastlessen hopen we daar iets aan te doen", zegt Saskia Spaargaren. "We maken het heel concreet, aan de hand van foto's uit de praktijk. Losliggende leidingen, rommel waarover je je nek kunt breken, ontbrekende gezichtsbescherming. Soms moeten de leerlingen er hard om lachen, bijvoorbeeld als ze een foto van een slecht in elkaar geknutselde steiger zien. Maar de boodschap komt wel aan."

Bewust

De lessen zijn ook bedoeld om de leerlingen meer bewust te maken van hun verantwoordelijkheid. Spaargaren: "Veiligheid begint bij jezelf. Maar ook je opdrachtgever kan er wat aan doen. Als het nodig is, moet je elkaar daarop aan kunnen spreken."

Gastlessen bouw

Gastlessen voor de bouw zijn er deze maand onder meer in: Delft, Den Haag, Drachten, Groningen, Hardinxveld-Giessendam, Heerhugowaard, Rijnland, Sneek, Stadskanaal en Woerden.

Gastlessen metaaltechniek

Gastlessen voor de metaaltechniek zijn er deze maand onder meer in: Assen, Emmen, Groningen, Hardenberg, Hoogeveen, Leeuwarden en Stadskanaal.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid