Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bouw en Infra (Bouwnijverheid) - Nieuws

Lange adem nodig voor nieuwe cao

De onderhandelingen over een nieuwe bouw cao zijn vrijdag 13 januari 2012 vervolgd. Zoals jullie weten zet CNV Vakmensen tijdens de cao-onderhandelingen met name in op eerlijke concurrentie en behoud van koopkracht.

Tijdens deze derde onderhandelingsronde hebben bonden en werkgevers intensief en langdurig gesproken over alle voorstellen die betrekking hebben op de instroom en het opleiden van leerlingen. Over de manier waarop scholingstrajecten moeten plaatsvinden en welke beloning jongeren moeten ontvangen die in onze sector komen werken. Daarbij gaat het ook over vragen hoe je jongeren het beste kunt begeleiden tijdens hun opleiding en op welke wijze loopbaanbeleid en ambities van werknemers nog beter en effectiever georganiseerd kunnen worden.

Praktijk is daarnaast dat er ook steeds meer mensen in onze sector komen werken die eerst in andere sectoren hebben gewerkt of een ‘verleden’ in de bouw hebben maar een tijd in een andere bedrijfstak hebben gewerkt en vervolgens weer terug keren. De zogeheten zij-instroom.  Hoe verzorgen we de noodzakelijke scholing en opleiding die noodzakelijk is voor deze groepen werknemers en hoe zorgen we er voor dat werknemers die al jaren in de sector zijn maar geen diploma’s hebben deze alsnog weten te krijgen.

Veel onderwerpen en aandachtsgebieden waar we antwoorden op moeten zien te vinden. En dat in een tijdgeest waar er steeds minder mensen in onze bedrijfstak werkzaam zijn, er dus minder premies worden afgedragen en we dus heel kritisch moeten kijken naar de uitgaven. Kortom: hoe moeten we alle goede en gewenste voorzieningen die we in onze cao hebben opgenomen ook naar de toekomst financieren.

Op al deze terreinen is vandaag intensief onderhandeld en is er voortgang geboekt. Tijdens de volgende onderhandelingsronde praten we verder.

Daarnaast hebben we vandaag kort gesproken over arbeidsduur en maatwerk.
Werkgevers willen afspraken maken die leiden tot het vergroten van de flexibiliteit binnen de bedrijven. Het moet volgens hen mogelijk worden meer afspraken te maken over maatwerk binnen het bedrijf. De invloed van bonden moet worden teruggedrongen. Over arbeidstijden willen werkgevers in de cao niets meer regelen, “de arbeidstijdenwet is goed genoeg” aldus de voorzitter van werkgevers. Duidelijk is dat dit geen lijn is die we als bonden voor ogen hebben, dus volop voer voor discussie.

Na de onderhandelingen van vandaag zijn inmiddels extra data gepland waarop de cao onderhandelingen worden voortgezet. Namelijk 31 januari, 6 februari en 1 maart 2012.  Volg de ontwikkelingen via onze website www.mijncaobouw.nl. Je kunt ook op de hoogte worden gehouden via onze digitale nieuwsbrief, meld je aan! Dat kan via het aanmeldformulier.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid