Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bouw en Infra (Bouwnijverheid) - Nieuws

Het is ijzig koud aan de onderhandelingstafel

“We staan lijnrecht tegenover elkaar”, zegt bestuurder Gijs Lokhorst van CNV Vakmensen over de bouw-onderhandelingen met de werkgevers. “We hebben te maken met enorm grote verschillen van inzicht, als het gaat om arbeidstijden en onderwijs, dat maakt het overleg erg moeizaam. Het is nu niet alleen buiten koud, binnen liggen de temperaturen ook onder nul.” Maandag 6 februari was al weer de vijfde onderhandelingsronde over de nieuwe bouw-cao.

Flexibel

CNV Vakmensen is fel tegenstander van de maximale flexibiliteit die werkgevers eisen van hun mensen. Lokhorst: “Werkgevers zeggen dat ze alleen zo mensen een vast contract kunnen bieden, onzin natuurlijk.”

 

De afgelopen jaren zie je steeds meer ZZP’ers en uitzendkrachten op bouwplaatsen. CNV Vakmensen pleit voor een goede balans tussen vaste en flexibele contracten. Werkgevers zeggen dit alleen te kunnen bereiken door afspraken over arbeidstijden te versoepelen. Lokhorst: “Maar wij gaan absoluut niet akkoord met het schrappen van de dagelijkse en wekelijkse arbeidsduur, zoals werkgevers voorstellen. Mensen werken dan vijf dagen binnen een periode van zeven dagen. Dat betekent dat je geen extra vergoeding krijgt voor werken in het weekend of in de avond.”

 

De huidige cao kent daarnaast een norm van maximaal 11,5 uur per dag werken (incl. reistijd). Werkgevers willen deze norm oprekken naar 13 uur per dag en dan ook nog zonder rekening te houden met de reistijd.

 

“Werkgevers willen alleen maar nemen, maar geven niet thuis als wij willen praten over meer invloed op het rooster, zodat werk en privé beter te combineren zijn. Onderhandelen is geven en nemen. De werkgevers lijken nu alleen maar te willen nemen”, aldus Lokhorst.

 

CNV Vakmensen wil best praten over meer maatwerk bij ondernemingen of branches, maar alleen met de huidige cao als basis. Zo kunnen bedrijven ( binnen bepaalde grenzen) makkelijker inspelen op drukke of rustige periodes.

 

Iets over onderwijs

Werkgevers willen de lonen van de jongeren die de bedrijfstak instromen drastisch verlagen. “Dat is natuurlijk niet handig als je wilt dat de sector ook in de toekomst aantrekkelijk blijft voor jongeren. Dan moet je jongeren wel perspectief bieden”, aldus Lokhorst.  Ook zitten werkgevers en bonden niet op een lijn als het gaat over scholingstrajecten en het stimuleren van instroom.

 

Op 1 maart staat de volgende onderhandelingsronde op de agenda. CNV Vakmensen gaat tot die tijd in overleg met de achterban.    

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid