Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bouw en Infra (Bouwnijverheid) - Nieuws

Gezamenlijke aanpak veiligheid & instroom ver weg

Op dinsdag 20 februari 2018 heeft de vierde ronde cao onderhandelingen Bouw en Infra plaatsgevonden. Hoe zijn die verlopen? Je leest het in deze nieuwsbrief.

Zeer moeizaam
De vierde onderhandelingsronde is zeer moeizaam verlopen. Wij willen samen met werkgevers werken aan het verbeteren en bevorderen van de arbeidsomstandigheden en veiligheid in de bouw en infra sector. Werkgevers vinden de aanpak van veiligheid belangrijk maar hebben nauwelijks behoefte aan samen optrekken met de bonden. Wij zijn van mening dat het hier om een gezamenlijke verantwoordelijkheid en taak gaat.

Ook zijn wij van mening dat voor ZZP’ers en uitzendkrachten de werkwijze en eisen op het gebied van veiligheid ook moeten gelden. Bijvoorbeeld als het gaat om het wel of niet doorwerken tijdens vorst (artikel 73). Het kan en mag niet zo zijn dat ZZP’ers en uitzendkrachten doorwerken terwijl werknemers op basis van gemaakte cao afspraken niet mogen werken. Veiligheid en gezondheid geldt voor iedereen.

Taal
De problemen rondom communicatie is intensief door partijen besproken. Door de veelvoud aan Nationaliteiten en talen lopen de risico’s en het aantal (bijna) ongevallen op. Over de manier waarop we dit moeten aanpakken is geen overeenstemming.

Langer doorwerken
Wij willen een ‘ouderenregeling’ in de cao waarbij de hoofdlijn is dat werknemers voor 80% werken, voor 90% loon ontvangen en de pensioenopbouw 100% blijft. Een technische werkgroep van werkgevers en bonden is al aan de slag gegaan. Binnenkort legt de technische werkgroep verschillende mogelijkheden en modellen voor aan cao partijen.

Instroom en onderwijs
Wij willen samen met werkgevers tot een ‘Masterplan’ komen. Daarin moeten we onze aanpak opnemen over het verbeteren van het imago van de sector, de instroom van nieuwe leerlingen en werknemers bevorderen en realiseren. Invulling geven aan scholing en duurzame inzetbaarheid om langer doorwerken mogelijk te maken. Het is zeer teleurstellend dat werkgevers geen idee hebben over de richting.

Vervolg
Dinsdag 13 maart gaan we verder. Tijdens deze onderhandelingsronde gaat het weer over veiligheid en gezondheid, Instroom, opleidingen en onderwijs. Maar dan gaan we ook praten over arbeidstijden.

Terug lezen?
Het complete overzicht van de cao voorstellen tot aan het laatste nieuws over de onderhandelingen kun je vinden op onze website maar kijk vooral op Je Achterban. Daar staat alles over de cao onderhandelingen in een cao tijdlijn.

Jij bent aan zet! 
Op je Achterban kun je ook je vragen kwijt, praat en discussieer met je collega’s en vind je dus ook altijd nieuws en soms stellingen rondom deze onderhandelingen. Je Achterban is er voor iedereen. Lid of geen lid.

Samen sterk
Is je collega geen lid? We hebben nu een super leuke actie om je collega lid te maken. Jij en je collega krijgen een leuk cadeau en je collega ook nog een korting.

De onderhandelingen verlopen moeizaam. We hebben de steun van iedereen hard nodig. Het gaat om jouw cao!

Gijs Lokhorst
onderhandelaar cao bouw en infra
T 06 5120 2970

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid