Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bouw en Infra (Bouwnijverheid) - Nieuws

Experiment 'Bouwtopia': op zoek naar nieuwe bouw-cao

Een gemêleerd gezelschap van scholieren en werknemers uit de bouw heeft zich twee dagen opgesloten in de Boerenstee in Woudenberg. Zij doen vandaag en morgen mee aan het experiment 'Bouwtopia', een initiatief van CNV Vakmensen. Het doel: bouwstenen aandragen voor een nieuwe bouw-cao.

De groep bestaat uit vier mbo'ers (van ROC Friese Poort), drie hbo'ers (van Hanzehogeschool Groningen) en twee werknemers uit de bouw. “Het idee is dat we even doen alsof er helemaal geen cao is. We beginnen bij nul en proberen op die manier met elkaar een nieuwe cao te ontwikkelen", zegt Belinda Schall, mede-organisator bij CNV Vakmensen. "Natuurlijk hebben we te maken met allerlei wettelijke kaders. Maar daarbinnen zijn heel veel mogelijkheden. We zijn benieuwd wat dat aan nieuwe inzichten oplevert."

Experiment

Het experiment wordt begeleid door Mirjam Wildekamp van A-Advies. "We denken met elkaar na over het belang van de cao. Wat zou daar zeker in moeten staan, wat niet? Welke onderwerpen staan bovenaan het lijstje? Hoe sluit de cao zo goed mogelijk aan op ontwikkelingen in de bouwsector?"

Nieuwbouw cao

De verzamelde ideeën krijgen mogelijk een plek in de nieuwbouw van de bouw-cao, waarover vakbonden en werkgevers met elkaar in gesprek willen. Gijs Lokhorst, onderhandelaar van CNV Vakmensen voor de bouw, is benieuwd naar de uitkomsten. "Bij cao-onderhandelingen is de bestaande cao altijd het uitgangspunt. Daar bouw je altijd op verder. Het is heel verfrissend om straks te horen wat eruit komt als je die bagage allemaal eens loslaat. Ik hoop dat we met die inzichten straks ook wat kunnen in het overleg met de werkgevers."

'Bouwtopia' speelt zich op donderdag 24 april en vrijdag 25 april af in de Boerenstee in Woudenberg.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid