Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bouw en Infra (Bouwnijverheid) - Nieuws

Einde dienstverband? Let op je seniorendagen!

Ben je 55 jaar of ouder? Dan heb je recht op seniorendagen. Als je dienstverband eindigt, let er dan op dat je die seniorendagen ook opneemt of laat uitbetalen.

In de cao bouwnijverheid is geregeld dat 55-plussers – naast 25 vakantiedagen - ook recht hebben op extra seniorendagen. Het aantal hangt af je leeftijd en of je bouwplaatsmedewerker of uta-medewerker bent. Het doel van deze seniorendagen is om je lichaam extra rust te geven, zodat je beter in staat bent om je pensioen te halen.

Opnemen of uitbetalen

Als je dienstverband om wat voor reden ook eindigt, moet je met je werkgever afspreken hoe je – naast je tegoed aan vakantiedagen en roostervrije dagen – ook de seniorendagen kunt opnemen. Je kunt deze dagen opnemen of laten uitbetalen. Hierover moet je dan met je werkgever afspraken maken vóórdat je dienstverband afloopt. Als je ze niet meer in tijd kunt opnemen, laat ze dan in ieder geval uitbetalen. Dagen die je niet hebt opgenomen, kun je niet meenemen naar je nieuwe werkgever.

Faillissement

Gaat je werkgever failliet? Vergeet dan niet om de seniorendagen te vorderen die je nog tegoed hebt. Let op: het UWV vergoedt de seniorendagen tot maximaal een jaar terug. Hoewel je seniorendagen mag tot maximaal 5 jaar mag opsparen, is dat in de praktijk dus niet zo verstandig. Als je werkgever failliet gaat, ben je de dagen die langer dan een jaar staan helaas kwijt.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid