Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bouw en Infra (Bouwnijverheid) - Nieuws

De maat voor morgen (2)

Cao-partijen in de bouwnijverheid hebben de ambitie om tot een grondige vernieuwing van de cao te komen. Ontwikkelingen in de maatschappij en in de sector, zijn daarvoor de belangrijkste redenen.

Een nieuwe cao moet ook inspelen op de belangrijkste ontwikkelingen. Tenslotte moet een nieuwe cao een door cao-partijen gewenste ontwikkeling in de bouwnijverheid op het gebied van arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen stimuleren en faciliteren. Met andere woorden hoe komen we tot een cao die de maat is voor morgen!

Cao-partijen willen dat:

 • de bouwnijverheid een aantrekkelijke sector is om in te werken
 • er in de bouwnijverheid sprake is van eigentijdse arbeidsverhoudingen
 • bedrijven op een eerlijke en gezonde manier met elkaar kunnen concurreren
 • medewerkers gezond en gemotiveerd kunnen blijven deelnemen aan het arbeidsproces
 • de cao bouwnijverheid een bruikbaar instrument is waarvoor (bouw breed) voldoende draagvlak is

Stand van zaken

Op dit moment zijn cao-partijen en een onafhankelijke adviesgroep, waarin ook een aantal leden van CNV Vakmensen zitting heeft, over bovenstaande doelen in gesprek. 

Cao partijen hebben o.a. de volgende thema’s met elkaar benoemd: Zeggenschap van de werknemer over werktijden, arbeidstijden en flexibiliteit, duurzaam inzetbaar, verantwoordelijkheid voor een sterke arbeidsmarktpositie van de werknemer, intersectorale opleiding en mobiliteit, persoonlijk opleidingsbudget, verhouding tussen flexibele contracten en vaste contracten. Een adviesgroep met werkgevers en werknemers uit de praktijk gaan hierover aanstaande maandag in gesprek om te komen tot concrete ideeën. 

CNV Vakmensen heeft eind april een tweedaagse georganiseerd met studenten (MBO en HBO) en werkende (jongeren) om na te denken over de bedoeling van de cao, de ontwikkelingen in de sector en welke afspraken er dan in de cao moeten staan. Dat heeft creatieve resultaten opgeleverd die we zeker inbrengen bij de rest van de leden en andere cao partijen. 

Cao-partijen streven naar een nieuwbouw cao per 1 januari 2015.

Meepraten

CNV Vakmensen legt nieuwe ideeën en ontwikkelingen natuurlijk voor aan de leden. Dit doen we hoofdzakelijk via het digitale panel en digitale nieuwsbrieven. Ook gaan we bouwlocaties bezoeken.We zijn heel benieuwd naar jouw mening en ideeën over de nieuwbouw cao. Meld je aan voor hetdigitale panel op onze website of stuur een mail aan: demaatvoormorgen@cnvvakmensen.nl. Vermeld in de mail ook even je postode en huisnummer zodat we dubbelingen voorkomen.

Gijs Lokhorst

onderhandelaar CNV Vakmensen

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid