Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bouw en Infra (Bouwnijverheid) - Nieuws

Cao onderhandelingen Bouw&Infra naderen ontknoping

Op dinsdag 3 april 2018 heeft de zesde ronde van onderhandelingen over jouw nieuwe cao plaatsgevonden. Volgende week donderdag en vrijdag zetten cao partijen de onderhandelingen voort. Het wordt een kwestie van buigen of barsten..

Arbeidstijden

Tijdens de zesde onderhandelingsronde is intensief gesproken over arbeidstijden. De werkgevers willen de kaderregeling voor de infra branche zo inrichten dat de werkgever afspraken kan maken met de Ondernemingsraad en de nu vereiste 70% instemming van de werknemers achterwege laten. Voor bouwplaats-medewerkers blijft de vereiste 70% instemming wel van kracht. Geen Ondernemingsraad? Dan kan er ook geen kaderregeling van kracht zijn. Reageer op de stelling!

We maken ons zorgen over de arbeidstijden van, vooral projectgebonden, UTA medewerkers. In het kader van duurzame inzetbaarheid en langer door moeten werken is het van belang daar afspraken over te maken (overwerk/reistijd). Werkgevers willen hierover geen afspraken met ons maken en zijn van mening dat compensatie voor lange dagen en reizen via de hoogte van het loon is verwerkt.

Veiligheid op de bouwplaats

De communicatie, vooral het gebrek daaraan is weer nadrukkelijk door partijen besproken. Door de veelvoud aan Nationaliteiten en talen lopen de risico’s en het aantal (bijna) ongevallen op. Over de manier waarop we dit moeten aanpakken maken we nauwelijks vorderingen. Hoe kunnen we dit probleem volgens jou oplossen?

Langer doorwerken / Ouderenregeling

De bond wil een ‘ouderenregeling’ in de cao waarbij de hoofdlijn is dat werknemers voor 80% werken, voor 90% loon ontvangen en de pensioenopbouw 100% blijft. Volgende week zijn alle definitieve modellen en berekeningen beschikbaar en moeten partijen het eens worden over een regeling en de voorwaarden.

Instroom en onderwijs

CNV Vakmensen wil samen met werkgevers tot een ‘Masterplan’ komen. Daarin moeten we onze aanpak opnemen over het verbeteren van het imago van de sector, de instroom van nieuwe leerlingen en werknemers bevorderen en realiseren. Op 11 april gaan cao partijen alvast met elkaar in de slag over deze onderwerpen. Uitkomsten worden betrokken bij de onderhandelingen op 12 april.

Vervolg

Donderdag 12 april aanstaande worden de onderhandelingen voortgezet. Natuurlijk houden we je van de voortgang op de hoogte.

Samen sterk

Is je collega geen lid? Er is nu een hele leuke actie Jij en het nieuwe lid krijgen een leuk cadeau. Dus maak je collega lid. De onderhandelingen verlopen moeizaam. We hebben de steun van iedereen hard nodig!

Gijs Lokhorst
M 06 51202970
E g.lokhorst@cnvvakmensen.nl
Onderhandelaar cao bouw en infra

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid