Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bouw en Infra (Bouwnijverheid) - Nieuws

Cao bouw verlengd met extra afspraken over naleving

CNV Vakmensen en FNV Bouw hebben op 10 maart 2014 een cao afgesloten met werkgeversorganisaties in de bouw. De cao is geldig tot 1 januari 2015. Over naleving van de cao hebben partijen expliciete afspraken gemaakt.

Voor een goede naleving is een cao nodig en om misstanden aan te pakken moet de cao voor iedereen gelden. Om dat zo goed en zo snel mogelijk te regelen, hebben vakbonden ervoor gekozen om de ingrijpende verslechteringsvoorstellen van werkgevers van tafel te vegen en de cao voor 2014 ongewijzigd te verlengen. De cao kan dan snel algemeen verbindend verklaard worden; daarmee is hij van toepassing voor alle werkgevers in de bouw.

Schijnconstructies en onderbetaling

Het algemeen verbindend verklaren maakt een goede naleving van de cao mogelijk. Schijnconstructies en onderbetaling kunnen effectief worden aangepakt. Het betekent dat mensen het loon krijgen waar ze recht op hebben en dat toeslagen en vergoedingen fatsoenlijk worden uitbetaald. Dat kan een fors percentage van het loon schelen.

Gijs Lokhorst, cao-onderhandelaar CNV Vakmensen: “We willen alles in het werk stellen om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Arbeidsplaatsen van bouwvakkers worden op dit moment verdrongen door schijnzelfstandigheid en schimmige uitzendconstructies. Met minister Asscher verwachten we nieuwe, harde maatregelen om asociaal gedrag in de sector te bestrijden en goede afspraken met ons te maken over een gezamenlijke aanpak.”

Mieke van Veldhuizen, bestuurder FNV Bouw: “Naleving is topprioriteit. We zien hoe dat speelt bij aanleg van grote snelwegen, bijvoorbeeld de A2 en de A4, waar mensen niet krijgen waar ze recht op hebben. En op veel andere bouwplaatsen. Daarom hebben we afgesproken dat bonden toegang hebben tot bouwplaatsen, om zo goed het gesprek met werknemers aan te kunnen gaan.”

Nieuwbouw cao

De cao-partijen kijken ook verder dan 31 december 2014.  Het streven is om nog voor de zomer 2014 met de contouren van een vernieuwende cao te komen.  

Mieke van Veldhuizen: “We willen een cao die past bij deze tijd. We willen koopkrachtverbetering en we willen een cao waarin de rechten van werknemers stevig verankerd zijn. Dat laatste heeft pas zin als werkgevers laten zien dat het hen menens is met naleving. Dit jaar is dan ook een belangrijke testcase. De komende maanden gaan we met werknemers in gesprek over de ‘nieuwbouw cao’. Dit gebeurt op de bouwplaatsen en in de bedrijven. Verder gaan we mét onze leden werken aan de naleving van de cao.”  

Gijs Lokhorst: “Op dit moment staan 70.000 bouwvakkers langs de kant en elke maand komen er nog mensen bij die ontslagen worden. De toekomst van hen en alle mensen in de bouw gaat ons aan het hart. We willen de zaken voor hen zo goed en zo snel mogelijk regelen. Verlenging van de cao met direct al aandacht voor de nieuwbouw cao is daarvoor de beste en meest constructieve oplossing.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid