Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bouw en Infra (Bouwnijverheid) - Nieuws

Cao Bouw algemeen verbindend verklaard

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de cao voor de Bouwnijverheid (Bouw-cao) algemeen verbindend verklaard. De Bouw-cao wordt afgesloten tussen de werkgeversorganisaties Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland sectie bouwnijverheid, OBN, NVB en de Vereniging van Waterbouwers enerzijds en de representatieve bouwbonden FNV Bouw en CNV Vakmensen anderzijds.

Binnen de bouwsector zijn 9.448 werkgevers en 126.286 werknemers actief. Door de algemeen verbindend verklaring van de Bouw-cao geldt deze niet alleen voor georganiseerde werkgevers en hun werknemers (die 70% van de gehele bouwsector vertegenwoordigen), maar ook voor de groep ongeorganiseerde werkgevers en hun werknemers. Partijen bij de Bouw-cao zijn dan ook blij met dit besluit van de Minister. Arbeidsrust en eerlijke concurrentie binnen de bouwsector worden daarmee gewaarborgd.

Lastig traject

Het was dit keer een lastig traject waarbij een impasse dreigde te ontstaan omdat partijen bij de cao Hellende Daken middels een avv-verzoek van hun cao de algemeen verbindend verklaring van de Bouw-cao dreigden te blokkeren. Dit kon worden voorkomen doordat betrokken partijen met elkaar hebben afgesproken in overleg te treden over hoe het specifieke karakter van het dakdekkersvak in de toekomst beter gestalte kan krijgen. Om de samenwerking elk vanuit de eigen positie te kunnen verkennen en om onderbieding van de Bouw-cao tegen te gaan, hebben betrokken partijen ingestemd met algemeen verbindendverklaring van de Bouw-cao en dispensatieverlening aan de cao Hellende Daken voor de duur van het avv-besluit.

De Minister heeft deze afspraken tussen partijen als voldoende zwaarwegend beschouwd om de gevraagde dispensatie voor de cao Hellende Daken, althans voor dit avv-besluit, te verlenen. In verband met de gemaakte afspraken heeft de Minister het avv-verzoek van de cao Hellende Daken terzijde geschoven en niet algemeen verbindend verklaard. 

'Geen versnippering van de sector'

Partijen bij de Bouw-cao willen met het komende overleg versnippering van de bouwsector voorkomen. Zij willen binnen de Bouw-cao het specifieke karakter van het dakdekkersvak beter gestalte geven en zoeken naar passende maatwerkoplossingen voor hellende daken bedrijven en hun werknemers. Partijen hebben alle vertrouwen in een open en constructief overleg met partijen bij de cao Hellende Daken.  

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid