Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bouw en Infra (Bouwnijverheid) - Nieuws

Buizenfabrikant Wavin schrapt 1 op de 5 banen

Bij Wavin Nederland, producent van kunststof leidingen, verdwijnen 90 van de in totaal 450 banen. "Een zeer forse reorganisatie. Alle afdelingen worden geraakt. Concreet betekent dit dat 1 op de 5 werknemers straks zijn baan kwijt is", reageert bestuurder Eric Aarts geschrokken.

De ondernemingsraad en de vakbonden zijn vanmiddag geïnformeerd over de reorganisatie. Volgens Aarts komt de klap hard aan in Hardenberg, waar de hoofdvestiging van Wavin staat. "In de afgelopen jaren zijn er al meer reorganisaties geweest en is veel werk uitbesteed. Dit komt er nu nog eens bovenop."

Investeren in opleidingen

Volgens Wavin, Europees marktleider op het gebied van kunststof leidingen, is de reorganisatie noodzakelijk. Door de malaise in de bouw is de vraag naar kunststof buizen sterk teruggelopen. Aarts: "Wavin moet nu wel oppassen dat het niet teveel kennis overboord gooit. Op enig moment trekt de markt weer aan. Ik pleit ervoor dat Wavin veel investeert in opleidingen, ook voor de werknemers die straks hun baan kwijtraken."

Flexibeler

Wavin wil niet alleen een reorganisatie doorvoeren, maar wil meteen ook een veel flexibeler organisatie inrichten. Aarts: "Het bedrijf vraagt veel flexibiliteit van de mensen. Bijvoorbeeld in de vorm van een flexurensaldo. Dat betekent dat je naar huis kan als er wat minder werk is, en op moet draven als het druk is. De 5-ploegendienst wordt vervangen door een 6-ploegendienst. Dat zijn ingrijpende maatregelen, waar goede afspraken over moeten worden gemaakt."

Overleg

De ondernemingsraad zal nu advies uitbrengen over de reorganisatie. CNV-onderhandelaar Aarts heeft eind deze week overleg met Wavin over een sociaal plan.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid