Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bouw en Infra (Bouwnijverheid) - Nieuws

Bouwvakkers op computerles

Een groep van ruim 20 werkzoekende bouwvakkers kreeg dinsdag 18 juni in Arnhem het certificaat 'Best digivaardig' uitgereikt. De bouwvakkers volgden afgelopen maanden computerles, georganiseerd door CNV Vakmensen. "Sommigen hadden nog nooit een muis in hun handen gehad", zegt Jacqueline van den Heuvel, vakbondsconsulent bij CNV Vakmensen. "De training voorziet echt in een behoefte. Alles gaat tegenwoordig digitaal. Om weer een baan te kunnen vinden, moet je wel een beetje handig zijn met een computer."

Vanwege de crisis in de bouw heeft CNV Vakmensen veel contacten met bouwvakkers die hun baan kwijtraken. "Tijdens informatiebijeenkomsten en workshops merkten we dat veel bouwvakkers totaal niet overweg kunnen met de computer", zegt Van den Heuvel. "Daaruit is het idee ontstaan om een basis-computercursus te organiseren. We zijn in maart gestart in Arnhem en Apeldoorn. De reacties zijn zo positief, dat we het initiatief na de zomer gaan uitbreiden naar andere regio's, onder meer in Drachten, Sneek, Oldebroek en Rijssen."

Basisbeginselen  

Tijdens de cursus leren de deelnemers tijdens 6 bijeenkomsten de basisbeginselen van de pc. Van den Heuvel: "Sommigen hadden nog nooit een muis in hun handen gehad. Die zijn gestart met bolletjes van het ene naar het andere vakje verslepen. Anderen konden wel iets, maar hun kennis was erg beperkt. Ze wisten bijvoorbeeld niet waar al die pictogrammen voor zijn, hoe ze een document in een mapje moeten opslaan en hoe je een email met bijlage verstuurt. We hebben de basiszaken behandeld: het gebruik van e-mail, internet en windows. En als er vragen zijn over de digitale werkmap van het UWV, dan nemen we die ook mee."  

Netwerk  

De cursus wordt gegeven door digivaardige CNV-leden (ook werkzoekende bouwvakkers). "Een mooi voorbeeld van hoe leden elkaar kunnen helpen", vindt Van den Heuvel. "Met de cursus bereiken we niet alleen dat deelnemers digitaal vaardig worden, maar ook dat ze lotgenoten en oud-collega's ontmoeten, een netwerk vormen en ervaringen delen. We merken dat ze het zeer waarderen dat we dit als vakbond doen."  

Sociaal-maatschappelijk probleem  

Volgens de CNV-vakbondsconsulent raakt de cursus aan een sociaal-maatschappelijk probleem. "Duizenden bouwvakkers staan, vaak na een jarenlang dienstverband - op straat. Ze moeten opeens allerlei dingen digitaal gaan doen, bijvoorbeeld in de contacten met het UWV. Ze moeten een cv maken, solliciteren. We maken vaak mee dat bouwvakkers daar zelf niet mee uit de voeten kunnen, ze zijn afhankelijk van partner of kinderen. Dat is echt een probleem, ze voelen zich soms verloren en staan hulpeloos aan de kant. Daar willen wij wat aan doen."

bekijk reportage Omroep Gelderland >>

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid