Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bouw en Infra (Bouwnijverheid) - Nieuws

Bouwtopia: werkzekerheid boven salaris

Bouwtopia is een experiment van CNV Vakmensen, met als doel om 'out of the box na te denken over een nieuwe cao, los van alles wat er allemaal al in een cao-boekje is vastgelegd.

"Op 24 en 25 april 2014 zaten we bij elkaar voor ons Bouwtopia experiment. De groep was fantastisch: 4 mbo'ers, 3 hbo'ers en 2 werkenden blijkt een prima combi. We hebben duidelijk gemaakt dat niets te gek is en niets fout is. En hoe gaaf zou het zijn als we samen iets bedenken wat straks in de uiteindelijke nieuwbouw cao terug te vinden is?

Er werd serieus gewerkt. Daarbij was het loslaten van hoe het was en altijd is geweest soms lastig. Elke keer weer afvragen 'waarom willen we dit wel of juist niet in een cao' is daarbij een belangrijk punt.

Werkzekerheid

Jong en oud vinden bescherming en zekerheid toch wel erg belangrijk. Maar wat die zekerheid voor de een betekent, is niet per se hetzelfde als voor een ander. Loon en salaris staat verrassend genoeg bij niemand bovenaan het lijstje belangrijke items om in cao vast te leggen. Werkzekerheid is veel belangrijker dan een hoog salaris!

Afspraken die ooit gemaakt zijn om werknemers te beschermen moeten vervallen. Ze zorgen er nu namelijk alleen maar voor zorgen dat er steeds minder mensen in dienst genomen worden, omdat het voor werkgevers te duur, ingewikkeld en risicovol is om dat te doen.

Bewustwording

Het einddocument van Bouwtopia gaat meegenomen worden door Gijs Lokhorst en Mirjam Wildekamp in het officiële traject voor de nieuwbouw van de cao. Die bewustwording was voor de deelnemers een verrassing!"

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid