Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bouw en Infra (Bouwnijverheid) - Nieuws

Bouw & Infra: Cao onderhandelingen in beweging

Op dinsdag 13 maart 2018 heeft de vijfde ronde van onderhandelingen over jouw nieuwe cao plaatsgevonden. In deze nieuwsbrief praten we je bij over de besproken onderwerpen en de aanpak voor de komende periode.

Kenmerkend voor de vijfde ronde is dat er beweging in de onderhandelingen zit. We zijn er nog lang niet maar op een aantal belangrijke onderwerpen ontstaat er zicht op een gemeenschappelijke richting. Over het verhogen van de lonen is in deze fase van de onderhandelingen nog niet gesproken.

Arbeidstijden

Tijdens deze onderhandelingsronde is lang en intensief gesproken over arbeidstijden. Wij zoeken naar een goede balans tussen werk en privé en échte zeggenschap over die arbeidstijden. We realiseren ons goed dat er afhankelijk van het soort project maatwerk wordt gevraagd en spreken de voorkeur uit voor afspraken op branche niveau, de omstandigheden bij een infra onderneming zijn anders dan bij een steigerbouw bedrijf.

We maken ons ernstige zorgen over de arbeidstijden van, vooral projectgebonden UTA medewerkers. In het kader van duurzame inzetbaarheid en langer door moeten werken is het van belang daar afspraken over te maken (overwerk/reistijd). Werkgevers zijn van mening dat compensatie voor lange dagen en reizen via de hoogte van het loon is verwerkt. Dit is volgens werkgevers opgenomen in de individuele arbeidsovereenkomst.

Stelling: 
Compensatie voor overwerk en reistijd zijn al in mijn loon verwerkt, daar hoeven geen extra afspraken over gemaakt te worden in de cao.

Ook zijn werkgevers van mening dat deze groep werknemers vanuit hun verantwoordelijkheidsgevoel meer werkzaamheden uitvoeren dan gevraagd.

Stelling: 
Overwerken? Dat is je eigen keuze! Daar hoeft jouw werkgever dus geen compensatie voor te leveren.

Ook de arbeidstijden in de infra sector zijn voor de bond een zorgpunt. Helder is dat werkgevers geen behoefte meer hebben aan één uniform jaarmodel voor de hele infra sector. Ook willen werkgevers maximale flexibiliteit en vrijheid, terwijl CNV Vakmensen de grenzen en zeggenschap voor werknemers wil bewaken en borgen.

Spaaruren

De cao kent een spaaruren regeling. Opgebouwde uren worden dan ingezet voor discontinuïteit, als werken niet mogelijk is. Werkgevers willen de mogelijkheid hebben dat opgebouwde uren blijven staan in het saldo en niet aan de werknemer vrijvallen. Voordeel is dat er geen nieuwe spaaruren hoeven te worden opgebouwd. CNV Vakmensen is van mening dat het aan de werknemers is om te bepalen of opgebouwde spaaruren uitbetaald worden dan wel als saldo blijven bestaan.

Taal

De communicatie, vooral het gebrek daaraan is weer uitvoerig besproken. Door de veelvoud aan Nationaliteiten en talen lopen de risico’s en het aantal (bijna) ongevallen op. Over de manier waarop we dit moeten aanpakken maken we vorderingen en zoeken we naar manieren waarop je tot een ‘gemeenschappelijke taal’ kunt komen. Suggesties zijn welkom!

Langer doorwerken / Ouderenregeling

Wij willen een ‘ouderenregeling’ in de cao waarbij de hoofdlijn is dat werknemers voor 80% werken, voor 90% loon ontvangen en de pensioenopbouw 100% blijft. Een technische werkgroep van werkgevers en bonden heeft de eerste modellen en berekeningen gemaakt. Deze hebben we besproken. Cao partijen hebben nu de opdracht gegeven een aantal varianten verder door te rekenen. Er bestaat verschil van mening over het moment, de periode (het aantal jaren voorafgaande aan je pensioen) waarover zo’n regeling ingezet kan worden. Er is bij werkgevers een positieve grondhouding aanwezig om tot een afspraak te komen.

Instroom en onderwijs

We willen samen met werkgevers tot een ‘Masterplan’ komen. Daarin moeten we onze aanpak opnemen over het verbeteren van het imago van de sector, de instroom van nieuwe leerlingen en werknemers bevorderen en realiseren. Een aantal leden van beide delegaties gaan hier voorbereidende discussies voeren en de mogelijkheden verkennen.

Vervolg

Dinsdag 3 april aanstaande worden de onderhandelingen voortgezet. Natuurlijk houden we je van de voortgang op de hoogte.

Na elke onderhandelingsronde ontvang je een nieuwsbrief. Ontvang je deze nog niet digitaal? Geef dan je e-mail adres door om op de hoogte te blijven.

Samen sterk

Is je collega geen lid? Er is nu een hele leuke actie. Jij en het nieuwe lid krijgen een leuk cadeau. Dus maak je collega lid. De onderhandelingen verlopen moeizaam. We hebben de steun van iedereen hard nodig!


Gijs Lokhorst, Bestuurder Bouw en Infra
M: 06 51202970
E: g.lokhorst@cnvvakmensen.nl

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid