Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bouw en Infra (Bouwnijverheid) - Nieuws

Bouw ID-pas

In de onderhandelingen over de nieuwe cao Bouwnijverheid 2015 – 2017 is een afspraak gemaakt over een Bouwplaats ID. Als deze afspraak algemeen verbindend wordt verklaard, zal op alle bouwplaatsen deze ID gebruikt gaan worden. De invoering van deze pas moet ongeveer halverwege 2016 plaatsvinden.

Met de Bouwplaats ID hebben cao partijen een aantal doelen. Zo kan met het gebruik van de ID het gebruik van schijnconstructies en zwartwerk teruggedrongen worden.

Elke werknemer, uitzendkracht en zelfstandige die straks op een bouwplaats moet werken, heeft een Bouwplaats ID nodig. Dit geldt ook voor werknemers, uitzendkrachten en zelfstandigen uit andere landen. Je kunt deze pas zelf aanvragen, maar het is ook mogelijk dat je werkgever dat voor jou doet. De ID is onderdeel van een groter systeem. In dat systeem wordt elk bouwproject aangemeld. Binnen dat project wordt aangemeld welke ID-houders daar aan het werk mogen. Pas als jouw werkgever of opdrachtgever jouw ID heeft aangemeld in het systeem kan je met die ID op de bouwplaats aan het werk.

Om de ID te krijgen moet je een aantal gegevens in het systeem invoeren. Het gaat bijvoorbeeld om je naam, adres en woonplaats. Ook kan het systeem informatie bevatten of je bijvoorbeeld een VCA hebt. Uiteraard zal het systeem aan alle eisen rond privacy voldoen. De ID zal een klein bedrag kosten.

In het onderstaande filmpje wordt de werking van de Bouw ID uitgelegd. 
Meer informatie over het principe akkoord cao Bouwnijverheid >

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid