Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bouw en Infra (Bouwnijverheid) - Nieuws

Bouw-cao voor de toekomst

CNV Vakmensen koos er eind 2012 voor om de bouw-cao met een jaar te verlengen. Werkgevers waren daar niet blij mee. Logisch want daarmee konden ze hun verslechteringen niet doorvoeren.

Modder
Bouwend Nederland meldde vorige week in de media dat de bonden niet mee willen werken aan vernieuwing van de cao. Ik vind het niet handig om in crisistijd met modder te gooien. We hebben elkaar nu keihard nodig, om de schade van de crisis te beperken en bedrijven en mensen voor het vak te behouden. Maar bovenal is het verwijt van Bouwend Nederland absoluut onwaar.

Visieloos
CNV Vakmensen wil altijd praten over vernieuwing van de cao, maar wel gebaseerd op een toekomstvisie voor de sector, die verder gaat dan kostenbesparing. Overigens ook de Aannemersfederatie Nederland gaf aan dat de voorstellen van Bouwend Nederland visieloos zijn en te veel gericht zijn op verlaging van kosten. Minder loonkosten en meer flexibiliteit van werknemers, wilde Bouwend Nederland. Het is maar wat je vernieuwing noemt.

Modernisering
CNV Vakmensen is al sinds 2000 met werkgevers in gesprek over modernisering van de bouw-cao, door aan te sturen op afspraken over arbeidsvoorwaarden die inspelen op de behoefte van werknemers en werkgevers. Er was een aantal pilots in bedrijven over arbeidstijden op maat. Maar daar was helaas weinig belangstelling voor. We maakten ook afspraken over maatwerk voor bedrijven binnen de infra-sector. Na een jaar stonden werkgevers bij ons op de stoep met het verzoek er toch maar weer één model ‘voor allen’ van te maken.

Kortom, CNV Vakmensen staat zeker open voor vernieuwing in de bouwnijverheid!

Ideeën genoeg
Als het gaat om de nieuwe bouw-cao dan hebben wij genoeg ideeën. Over duurzame inzetbaarheid van mensen. Over ontwikkeling en uitdaging van werknemers, van jong tot oud. Over een eerlijke balans tussen vast en flexibele. Over maatwerk binnen de verschillende branches en de randvoorwaarden die daarvoor nodig zijn. Over financiering van de vernieuwing. Die ideeën willen we bespreken en verder uitwerken met de werkgevers.

Jouw input
Daarbij is jouw input van groot belang. Heb jij ideeën, wil je meedenken? Stuur een email naar Gijs Lokhorst, bestuurder en onderhandelaar van de bouw-cao en hij neemt contact met je op.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid