Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bouw en Infra (Bouwnijverheid) - Nieuws

Aantal ongevallen in de bouw sterk toegenomen

In vergelijking met het eerste halfjaar van 2015 is het aantal ernstige ongevallen in de bouw in de eerste helft van 2016 met 14% toegenomen en het aantal dodelijke ongevallen met 56%. Het aantal in onderzoek genomen klachten en signalen is 16% hoger. Dat meldt de Inspectie SZW vandaag.

De weken voor de vakantie zijn een gevaarlijke periode waar extra aandacht voor de veiligheid nodig is, zeker nu het aantal ongevallen oploopt. Er is weliswaar geen officiële bouwvakvakantie meer, maar op veel bouwlocaties wordt het werk nog net even afgerond of wordt er extra hard gewerkt voordat het werk een aantal weken stil ligt. Dat geldt ook voor een aantal productiebedrijven. De Inspectie SZW roept werkgevers daarom op nu extra aandacht te besteden aan de veiligheid.   

Bouw één van de gevaarlijkste bedrijfstakken

Na de crisis is nu bij het stijgen van de productie ook de toename van ongevallen te zien. Dat de bouwproductie is toegenomen, is ook te zien aan het aantal meldingen dat bij de Inspectie SZW is binnengekomen. Het aantal bouwprocesmeldingen (start bouwwerkzaamheden) is in de eerste helft van 2016 met 10% gestegen en het aantal meldingen van asbestsaneringen met 16% ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2015.

Zowel het aantal ernstige ongevallen (42%) als het aantal dodelijke ongevallen (50%) in de bouw heeft plaatsgevonden binnen de algemene burgerlijke en utiliteitsbouw. Daarna zijn de subsectoren met de meeste ongevallen het grondverzet, de elektrotechnische bouwinstallatie, het slopen, de loodgieters en het schilderen, met 4-7% van de ernstige ongevallen en 10-20% van de dodelijke ongevallen. De bouw behoort daardoor tot de tot de top drie van de gevaarlijkste bedrijfstakken.

3 oorzaken

De meeste bouwvakkers komen in het ziekenhuis terecht, krijgen blijvend letsel of gaan dood door 3 oorzaken: 

  • Bij meer dan de helft van de ongevallen is de oorzaak het vallen van hoogte of gelijke hoogte (struikelen).
  • Bijna een kwart wordt getroffen door voorwerpen, producten of andere onderdelen.
  • 15% krijgt een ernstig ongeval door contact met machines, gereedschap en voertuigen op de bouwplaats.
Extra aandacht is dus vooral nodig als het gaat om valbeveiliging en juist gebruik van steigers en trappen, het voorkomen dat er voorwerpen en bijvoorbeeld onderdelen die van steigers afvallen en machineveiligheid.

Geen direct toezicht

Van alle ongevallen die de Inspectie onderzoekt, blijkt dat bij een kwart van de ongevallen dat geen invulling was gegeven aan het direct toezicht op de werkvloer. De Inspectie vindt het daarom belangrijk dat de direct leidinggevenden, zoals de uitvoerder, bouwvakkers aanspreken als ze bijvoorbeeld hun helm niet dragen of de beschermingskap van een machine afhalen omdat dat makkelijker werkt. Ook dingen laten slingeren kan voor ongelukken zorgen of een gat in de vloer niet goed afdichten, waardoor anderen struikelen of vallen.
 
“Schaalvergroting en bouwplaatsen die veranderen in een conglomeraat van leidinggevenden, werknemers, uitzendkrachten en zzp’ers, vergroten de kans op ongevallen. Op een bouwplaats wordt naast Nederlands ook veel talen gesproken zoals Pools, Roemeens en Engels. Daardoor ontstaan misverstanden in de communicatie. We zien op de bouwplaatsen dat er steeds meer bouwvakkers rondlopen waarvoor niet duidelijk is geregeld wie er voor hun veiligheid verantwoordelijk is. Ook ontbreken goede samenwerkingafspraken tussen de partijen,” aldus Marga Zuurbier, directeur Arbeidsomstandigheden van de Inspectie SZW.

Opdrachtgever ook verantwoordelijk

De Inspectie vindt dat de opdrachtgever van een bouwproject ook een belangrijke rol heeft bij het zorgen dat er veilig wordt gewerkt. Zo is het van groot belang dat een veiligheids- en gezondsheidplan wordt opgesteld waarin de afspraken staan over veilig en gezond werken. Ook noemt de Inspectie het belangrijk dat de bouwlocatie groot genoeg is om er veilig te werken.

Om te zorgen dat opdrachtgevers een goed plan maken en de samenwerking goed regelen, heeft minister Asscher recent de bouwprocesbepalingen voor opdrachtgevers aangescherpt. Deze maand start de internetconsultatie over deze nieuwe aangescherpte regels.

Bouwvakkers aan het werk

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid