positionering pensioenfit afbeelding
Hoe pensioenfit ben jij?
Alles over werken in de bouw en pensioen
Pensioenfit

Waardeoverdracht

Soms heb je niet je hele werkzame leven in de bouw gewerkt. Dan kan het zijn dat je ergens anders ook pensioen hebt opgebouwd. Of dat inderdaad zo is kun je eenvoudig controleren op de website mijnpensioenoverzicht.nl.

Je moet inloggen met je DigiD, dus houd dat alvast bij de hand.

Laten staan of meenemen?

Als je via ander werk inderdaad pensioen hebt opgebouwd, dan kun je dat daar laten bij het pensioenfonds dat bij die werkgever hoorde. Je kunt het ook meenemen naar bpfBOUW. Dit heet waardeoverdracht. 

 

 

Hulp van een bouwconsulent

Vragen over pensioen? Maak een afspraak met de vakbondsconsulent in jouw regio. 

bouwconsulent illustratieZelf regelen of met hulp?

De waardeoverdracht van je vorige pensioenuitvoerder naar bpfBOUW, regel jij via bpfBOUW zelf. Jouw vakbondsconsulent kan je hier uiteraard bij helpen. 


Neem contact op

Zo regel je het zelf

1) De aanvraag

Je belt met bpfBOUW en vraagt om een waardeoverdracht van Pensioenuitvoerder X naar bpfBOUW. Dit kan overigens ook online. Daarvoor log je in op de website.

2) De offerte

Als er een waardeoverdracht mogelijk is, dan berekent bpfBOUW wat dit precies oplvert in jouw situatie. Je ontvangt offerte van bpfBOUW per post een offerte. Daarin zie je wat nu de waarde is van dat pensioen bij je oude pensioenuitvoerder en wat deze wordt bij bpfBOUW (als je beslist tot waardeoverdracht). Je hebt ongeveer 2 maanden de tijd om op deze offerte te reageren. Als je niets reageert binnen die termijn dan blijft het opgebouwde pensioen bij jouw oude pensioenuitvoerder staan. Op het moment dat je met pensioen zult gaan zal die geld dan worden uitgekeerd.
 

3) Besluit genomen; Jij wilt de waarde overdragen naar bpfBOUW

Ben je akkoord met de offerte? Dan zet jij je handtekening en stuur je de offerte retour naar bpfBOUW. LET OP,  als je een partner hebt dan moet hij/zij ook een handtekening zetten. Maak wel een kopie voor je eigen administratie. Nu hoef je niets meer te doen, bpfBOUW regelt nu alles.

Hoe zit het met mijn pensioenopbouw in een beschikbare premieregeling?

Overweeg je een waardeoverdracht van of naar bpfBOUW? Dan kun je het beste contact opnemen met een financieel adviseur. Het gaat immers om een financieel product. Vakbondsconsulenten mogen geen financieel advies geven.

Bij een beschikbare premieregeling heb je minder zekerheid. Bij een uitkeringsovereenkomst (middelloonregeling) die bpfBOUW hanteert ben je min of meer zeker hoeveel pensioen je straks gaat ontvangen. Bij een beschikbare premieregeling is de hoogte van het pensioen wat je straks kan inkopen afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de rentestand en de levensverwachting. Is de rente laag, dan ontvang je minder pensioen, is de levensverwachting gestegen, ook dan ontvang je minder.

Het risico ligt dus meer bij jou, dan bij het pensioenfonds. Het is uiteraard altijd mogelijk om een offerte aan te vragen en dan te bekijken hoeveel pensioen de middelloonregeling bij bpfBOUW jou bij waardeoverdracht gaat opleveren. 

 

Afbeelding met vragen bij waardeoverdracht 

> Naar de pensioenvergelijker van bpfBOUW.


Verder werken aan jouw pensioenconditie voor een optimale pensioenfitheid? Kies dan een van de onderstaande onderwerpen.