positionering pensioenfit afbeelding
Hoe pensioenfit ben jij?
Alles over werken in de bouw en pensioen
Pensioenfit

UPO-check

Elk jaar krijg jij als actieve deelnemer een pensioenoverzicht thuis gestuurd of in je mailbox. Meestal in de maand juni. Het is belangrijk dan te checken of jouw gegevens kloppen. Dit is jouw enige document en moment waarop je dat kunt controleren.

Is dat moeilijk? Nee. Bekijk de uitleg in de video hieronder en dan gaat het lukken. Klopt er iets niet? Meld dit dan bij jouw werkgever. Kom je er niet uit met je werkgever, maak dan een afspraak met je vakbondsconsulent.

Wat zijn belangrijke gegevens die je moet checken op je UPO?

Voorbeeld van een Uniform Pensioen Overzicht 

Is dit alles wat je moet checken of weten?

Natuurlijk is er nog veel meer wat je kan checken op je UPO. De gegevens die op je UPO staan vermeld zijn gebaseerd op gegevens die bpfBOUW ontvangt van jouw werkgever. Dus heb je een geweldige promotie en salarisverhoging gehad op 1 januari 2019? Dan zou je dit moeten zien op je UPO. Let op, een salarisverhoging die je in 2020 ontvangt zie je pas terug op je UPO die je in juni 2021 krijgt. Kloppen de gegevens niet, trek dan aan de bel bij jouw werkgever.

“Hee ik verdien echt veel meer dan het salaris wat op mijn UPO staat!”

Het zou ook kunnen dat jij meer verdient dan het maximum pensioenloon. Als dat zou is, vraag dan even aan je werkgever of je ook over dat extra loon pensioen opbouwt. Per 1 januari 2020 is het maximumloon waarover je pensioen opbouwt € 62.519,67. Heeft je werkgever niets geregeld en wil hij dat ook niet doen? Maak dan even een afspraak met de vakbondsconsulent in jouw regio. Hij of zij kan jou precies vertellen wat de eventuele gevolgen kunnen zijn en wat je zelf nog kan doen om een ‘pensioengat’ te herstellen.

Let op: vakbondsconsulenten geven geen financieel advies!

Belangrijke begrippen

 • Actieve deelnemer
  Als je werkzaam bent in de bouw en je bouwt pensioen op bpfBOUW, ziet bpfBOUW jou als een 'actieve deelnemer'. Dat ben je ook als je arbeidsongeschikt bent of werkloos en je doet aan vrijwillige voortzetting of je ontvangt premievrije opbouw omdat je een WAO- of WIA-uitkering hebt of krijgt. Je ontvangt dan ieder jaar een Uniform Pensioen Overzicht.

 • Inactieve deelnemer
  Je bent geen actieve deelnemer als je geen pensioen meer opbouwt bij bpfBOUW. Bijvoorbeeld als je in een andere sector gaat werken en dus ergens anders pensioen opbouwt. Dat noemt het pensioenfonds ook wel 'een slaper'. Als je geen actieve deelnemer meer bent en je hebt nog wel pensioenopbouw staan bij bpfBOUW, dan ontvang je een keer in de 5 jaar een Uniform Pensioen Overzicht.
 • Vrijwillige voortzetting
  Als je uit dienst gaat of minder gaat werken, bouw je ook minder of geen pensioen op. Je kunt zelf je pensioen aanvullen en blijven opbouwen. Dit noemen we vrijwillige voortzetting. In sommige gevallen is het zeker verstandig om de Aanvullingsregeling 55- vrijwillig voort te zetten.
 • Pensioengat
  Met een pensioengat bedoelen we dat je later niet kunt leven zoals je dat nu gewend bent.
 • Premievrije opbouw
  Ben je arbeidsongeschikt, dan kun je toch (als je aan de voorwaarden voldoet) pensioen opbouwen. Je betaalt dan zelf geen pensioenpremie.  Dit heet premievrije pensioenopbouw.
 • Aanvullingsregeling 55-
  De aanvullingsregeling vult jouw pensioen aan. Jouw pensioen wordt verhoogd op je 60e (bouw) of op je 62e (UTA) verjaardag. Dat bedrag vind je ook terug op je UPO. Ben je op 1 januari 2021 nog geen 60 of 62? Dan verhoogt bpfBOUW jouw pensioen op 1 januari 2021 met de aanvulling. Je moet dan wel deelnemen aan de pensioenregeling van bpfBOUW. Zodra het bedrag in jouw pensioen zit, blijft het ook van jou.

  Werk je in deeltijd? dan krijg je ook een lagere aanvulling. 
  Ben je geen actieve deelnemer als je 60 of 62 wordt of op 1 januari 2021, dan krijg je de aanvulling niet. Dus van baan en sector veranderen als je dit jaar 60 (of 62) wordt, heeft gevolgen voor het verkrijgen van de Aanvullingsregeling 55-.

  Ieder jaar bekijkt het bestuur van bpfBOUW of er genoeg geld is om de aanvulling te betalen. De cao-partijen bepalen hoeveel geld hiervoor beschikbaar is. Het is dus niet zeker of je de aanvulling krijgt. Tot nu toe heeft iedereen die er recht op had, de aanvulling gekregen.

 

Hulp van een bouwconsulent

Vragen over pensioen? Maak een afspraak met de vakbondsconsulent in jouw regio. 

bouwconsulent illustratieVerandert er iets in jouw werk- of privé-situatie?

Dan kan dit gevolgen hebben voor jouw pensioenopbouw. Neem dan meteen contact op met jouw vakbondsconsulent. 

 

Neem contact op

Verder werken aan jouw pensioenconditie voor een optimale pensioenfitheid? Kies dan een van de onderstaande onderwerpen.