positionering pensioenfit afbeelding
Hoe pensioenfit ben jij?
Alles over werken in de bouw en pensioen
Pensioenfit

Uitkering en pensioen

Heeft een uitkering gevolgen voor mijn pensioen? Jazeker! Vaak wordt er geen of minder pensioenpremie betaald, dus heeft dat ook invloed op de pensioenuitkering die je later zult krijgen. Er zijn natuurlijk verschillende uitkeringen, en dan is de vraag bouw ik dan pensioen op: ja of nee?

WW-uitkering

Ontvang je een WW-uitkering, dan bouw je geen pensioen op. Het is wel mogelijk om een beroep te doen op ‘aanvulling pensioenpremie’. Dit kan maximaal een half jaar. Daarvoor moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Werk je in de bouw, dan moet de aanvraag verlopen via een vakbondsconsulent. Als UTA-man of -vrouw, mag je deze regeling zelf aanvragen

Ziektewet-uitkering 

Bij een Ziektewetuitkering bouw je ook geen pensioen op. Ook hier is het mogelijk om een beroep te doen op ‘aanvulling pensioenpremie’, maximaal een half jaar lang. Je moet dan wel aan voorwaarden voldoen. Werk je in de bouw, dan moet de aanvraag verlopen via een vakbondsconsulent. Als UTA-man of -vrouw, mag je deze regeling zelf aanvragen

Hulp van een bouwconsulent

Vragen over pensioen? Maak een afspraak met de vakbondsconsulent in jouw regio. 

Let op: Het ouderdomspensioen wordt gedurende maximaal een half jaar aangevuld. De aanvullingsregeling 55- niet!

Ben jij 55 jaar of ouder?

Neem dan contact op met jouw vakbondsconsulent in jouw regio. 

Neem contact op

Arbeidsongeschikt WAO of WIA

Premievrije bijboeking

Als je arbeidsongeschikt bent, ontvang je een WAO- of WIA-uitkering. Wellicht heb je recht op premievrije bijboeking. Dit laatste houdt in dat jouw pensioenpremie wordt aangevuld tot aan de oorspronkelijke omvang. Je hoeft dan zelf geen pensioenpremie af te dragen vanuit de uitkering. Of je hiervoor in aanmerking komt is wel afhankelijk van de hoogte van je arbeidsongeschiktheidspercentage.

Arbeidsongeschiktsheidspensioen

Als je arbeidsongeschikt bent, heb je misschien ook recht op een maandelijkse aanvulling op jouw arbeidsongeschiktheidsuitkering van het UWV. De hoogte van de aanvulling is afhankelijk van jouw arbeidsongeschiktheidspercentage. Wordt jouw WIA- of WAO-uitkering lager in verband met inkomsten, dan wordt de aanvulling vanuit het bedrijfstakspensioenfonds BOUW ook lager.

Het verschil: bij premievrije bijboeking wordt jouw pensioenpremie betaald. Bij arbeidsongeschiktheidspensioen ontvang je een maandelijkse uitkering.

Ingewikkeld?

Neem dan gewoon even contact op met de vakbondsconsulent in jouw regio.


Neem contact op

Langdurig ziek

Als je langdurig ziek bent, terwijl je nog steeds in dienst bent bij jouw werkgever, dan wordt jouw pensioenpremie gewoon 100% doorbetaald. Dat gebeurt maximaal 2 jaar.

Heb ik echt hulp nodig van vakbondsconsulent?

Als je een uitkering hebt, kan het niet doorbetalen van bijvoorbeeld de Aanvullingsregeling 55- grote negatieve gevolgen hebben voor jouw pensioenopbouw. Helemaal als jij bijna 60 bent (of 62 als man of vrouw in UTA-dienstverband). 

Uiteraard kunnen wij niet beoordelen of jij hulp nodig hebt. Wat wij wél weten is dat er valkuilen zijn. Wij kunnen ons goed voorstellen dat jij die valkuilen niet allemaal kunt overzien.

 

Meer informatie?

Heb je te maken met langdurige ziekte, ben je arbeidsongeschikt of ben je (binnenkort) werkloos? Neem gewoon contact op met de vakbondsconsulent in de regio. Zij helpen je graag.


Neem contact op

"Beter op tijd informeren, dan later niet meer kunnen repareren!" 

 

Verder werken aan jouw pensioenconditie voor een optimale pensioenfitheid? Kies dan een van de onderstaande onderwerpen.