Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage
Bouw & Infra (bouwnijverheid)

DIA, wat is dat nu weer?

In de cao bouw en infra is vastgelegd dat de alom bekende medische keuring (PAGO) wordt uitgebreid met een adviesgesprek. Keuring en adviesgesprek tezamen gaat leiden tot een Duurzame Inzetbaarheidsanalyse, de DIA.

Hoe zorg je ervoor dat je gezond, vitaal, veilig en gezond kan blijven werken? En je zelf kunt blijven ontwikkelen? Het is van groot belang dat werknemers zelf actief nadenken over hun toekomst, over hun duurzame inzetbaarheid. Volandis, een nieuwe organisatie binnen de bouw en infra wil je daar graag bij helpen.

De DIA bestaat uit drie stappen:

  • Stap 1: Medisch Onderzoek (PAGO): dit begint met het invullen van een vragenlijst over je gezondheid en het werk. Metingen en testen volgen en na tussenkomst van de bedrijfsarts volgt er een persoonlijk advies. Dit komt uiteindelijk tot stand na overleg tussen jou en de bedrijfsarts. Dit advies gaat daarop als ‘overdracht’ naar de DIA-adviseur.
  • Stap 2: de DIA-adviseur gaat met jou in gesprek over de thema’s Werk veilig, Houd plezier en Kijk vooruit. Wat valt er eigenlijk onder deze thema’s? Werk veilig: bijvoorbeeld lichamelijke en geestelijke gezondheid, vermoeidheid en herstel, arbeidsomstandigheden en leefstijl. Houd plezier: baanzekerheid, collegialiteit, plezier op het werk, waardering, functie inhoud en waardering om maar wat te noemen. Kijk vooruit: arbeidsvoorwaarden, verzuim, omgaan met verandering, opleiding en ontwikkeling en arbeidsmarkt.
  • Stap 3: Het resultaat van je adviesgesprek met de DIA-adviseur is een persoonlijk Actieplan. Daarin zijn acties opgenomen die jij kunt ondernemen op de thema’s Werk veilig, Houd plezier en Kijk vooruit.
De uitdaging ligt bij jou om aan de slag te gaan met jouw duurzame inzetbaarheid. Doen!

Kijk voor meer informatie op de website van Volandis.
Gezond eten

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting