Afbeelding Bouw & Infra
Alles over de cao Bouw & Infra
Samen bouwen aan de maat voor morgen
Sluiten
Volg de cao onderhandelingen op Je Achterban Bouw

De cao Bouw en Infra liep eind 2019 af, tijd om over een nieuwe cao te onderhandelen. Wat moeten we daarin afspreken?

Volg het cao-traject en praat mee over jouw cao
Bouwnijverheid

Cao Bouw & Infra (bouwnijverheid)

Looptijd: 1 januari 2021 tot en met 31 december 2022

Werk je in de woningbouw, utiliteitsbouw of infrabouw als bouwplaatsmedewerker of uitvoerend technisch administratief (uta) personeel? Dan val je net als ruim 103.000 collega’s onder de cao Bouw & Infra.

Downloaden

 1. a
 2. b
 3. c
 4. d
 5. e
 6. f
 7. g
 8. h
 9. i
 10. j
 11. k
 12. l
 13. m
 14. n
 15. o
 16. p
 17. q
 18. r
 19. s
 20. t
 21. u
 22. v
 23. w
 24. x
 25. y
 26. z
  1. Bouwvak

   De bouwvakvakantie (kortweg bouwvak) is de vakantieperiode in het hoogseizoen waarin de meeste (bouw)bedrijven gesloten zijn.

   Deze periode van 3 weken wordt in Nederland niet centraal vastgesteld. Door de werkgeversorganisaties wordt voor de regio's noord, midden en zuid wel een advies gegeven wanneer de bedrijven het beste collectief sluiten zodat de werknemers op vakantie kunnen gaan.

   Een werkgever is niet verplicht zich te houden aan het gegeven advies voor de bouwvak, maar kan in overleg met de werknemers (ondernemingsraad) afwijkende afspraken maken. Vraag aan je werkgever of hij de adviesdata voor de Bouwvakvakantie hanteert.

   Als werknemer in de bouw heb je het recht om in de zomer 3 aaneengesloten weken vakantie op te nemen.

  2. Bouwwijzer

   Onder de naam Bouwwijzer organiseert CNV Vakmensen diverse activiteiten in het hele land die speciaal ontwikkeld zijn voor vakmannen en vakvrouwen in de bouw, die werkzoekend zijn en/of (mogelijk) te maken krijgen met werkloosheid.

   Bouwwijzer biedt verschillende workshops, cursussen en bijeenkomsten met verschillende onderwerpen en van verschillende duur. De meeste bijeenkomsten duren één dag of dagdeel. Soms volg je een cursus gedurende meerdere dagdelen verspreid over verschillende dagen.

   Het aanbod van Bouwwijzer is divers, laagdrempelig en dus voor iedereen toegankelijk. Denk aan de cursus Weg en wijs met de computer of de workshop Offline en online profileren, de voel-je goed sessie Ontslagen, maar niet verslagen, de Pensioen of je loopbaan-bijeenkomsten, de Netwerkbijeenkomsten voor (uta-)bouwkundigen en ga zo maar door. Naast kennisoverdracht wordt er veel geoefend in de praktijk.

   Kijk voor meer informatie op www.cnvbouwwijzer.nl.

  1. Geen resultaten gevonden

  1. Geen resultaten gevonden

  1. Geen resultaten gevonden

  1. Functiebeschrijvingen Bouw

   Cao-partijen hebben afgesproken om het huidige loon- en functiegebouw te vervangen. Dat is hard nodig, want sommige beschrijvingen uit de huidige functielijst (bouwplaats) en functiematrix (UTA) zijn al meer dan 30 jaar oud.

   Lees hier de laatste stand van zaken over functiewaardering en loongebouw

  1. Geen resultaten gevonden

  1. Geen resultaten gevonden

  1. Geen resultaten gevonden

  1. Geen resultaten gevonden

  1. Geen resultaten gevonden

  1. Loontabellen bouwplaatswerknemers

   Bekijk hier de loontabellen voor bouwplaatswerknemers 2015 - 2017 

  1. Geen resultaten gevonden

  1. Geen resultaten gevonden

  1. Onderhandelingsresultaat nieuwe cao Bouwnijverheid

   Bekijk hier het onderhandelingsresutlaat van de nieuwe cao Bouwnijverheid 2015 - 2017
  1. Pensioen

   Benieuwd naar je pensioen? Lees het op de site van bpfBOUW
  1. Geen resultaten gevonden

  1. Salaris

   Gedurende de looptijd van de cao krijg je 2 keer salarisverhoging:

   1. Per 1 juli 2017 een structurele verhoging van 1%.
   2. Per 1 januari 2018 een structurele verhoging van 0,75%.

   Daarnaast wordt de werkgeversbijdrage in de ziektekostenverzekering verhoogd:

   1. Per 1 februari 2017 van € 12,50 naar € 15,00 per maand.
   2. Per 1 januari 2018 van € 15 naar € 17,50 per maand.
  1. Tijdspaarfonds

   Het Tijdspaarfonds is een fonds waarin je werkgever maandelijks (of per vier weken) de waarde van je individueel budget stort. Lees hierover meer onder 'Uitgelicht'.

   Wil je geld laten uitbetalen uit het Tijdspaarfonds? Dien dan hier online een verzoek in >

  1. Uitzendwerk

   Werk je als uitzendkracht in de bouw?

   • De bouw werkt (sinds 2010) alleen met gecertificeerde uitzendbureaus.
   • Er wordt nog onderzocht hoe uitzendkrachten gebruik kunnen maken van de scholings- en loopbaanmaatregelen in de sector.
   • Bonden en werkgevers in de uitzendsector en in de bouw hebben afspraken gemaakt over het pensioen van uitzendkrachten in de bouw.
   Lees hier meer over werken als uitzendkracht
  1. Vereenvoudigde en verkorte versie Cao Bouwnijverheid

   De volledige versie van een cao is vaak moelijk leesbaar door het juridische karakter van de teksten. Niet alleen de regels zijn erin beschreven, maar ook alle uitzonderingen daarop. Bovendien komen er bepalingen in voor, waar de gemiddelde werkgever of werknemer weinig mee te maken heeft.

   Daarom vind je hier de vereenvoudigde versie van de belangrijkste bepalingen uit de twee collectieve arbeidsovereenkomsten voor de bouwnijverheid

  2. Vierdaagse werkweek 55-plus

   Bouwplaats- en uta-werknemers van 55 jaar en ouder hebben de mogelijkheid vier in plaats van vijf dagen per week te gaan werken.

   Hoe de vierdaagse werkweek 55-plus in de cao voor de bouwnijverheid is geregeld en hoe je deze regeling in de praktijk kunt invullen lees je in het document 'voorbeeldroosters vierdaagse werkweek 55 jaar en ouder'. De regeling geldt ook voor uitzendkrachten.
  3. Volandis

   Volandis is het kennis- en adviescentrum voor duurzame inzetbaarheid in de Bouw- en Infrasector. Volandis geeft informatie over veilig werken, plezier houden en vooruit kijken. 

   Ga naar de website van Volandis >


  4. Vorst WW

   Als werknemer kun je tijdens je werk last hebben van extreme weersomstandigheden. Als je hierdoor niet kunt werken is er mogelijk sprake van onwerkbaar weer. Je werkgever kan dan onder bepaalde voorwaarden voor jou WW aanvragen.

   Lees hier meer over vorst-WW
  5. Vorstverlet

   Val je onder de cao Bouw en Infra? Let dan in de winter op de gevoelstemperatuur. De gevoelstemperatuur is een combinatie van temperatuur, windsnelheid en windrichting. De gratis CNV Vorstverlet App vertelt je precies hoe koud het is op jouw bouwlocatie of een andere plek in Nederland.

   Lees hier wanneer je in de bouw niet meer hoeft te werken
  1. Werf een lid

   Jouw inzet maakt ons sterker. Maak nu je collega's in de bouw lid en word beloond! Als je een nieuw lid werft, ontvang je als bestaand lid een VVV-bon t.w.v. € 12,50.

   Werf een nieuw lid >

  2. Werken in de hitte

   Werken in zon en hitte is niet zonder risico's. Als je werkt op de bouwplaats, in de landbouw of op het dak of langs de weg, dan is het extra belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Door teveel zon kan je lichaam uitdrogen en heb je bijvoorbeeld meer kans op flauwtes (wat gevaarlijk is tijdens het werk). Op de lange termijn kan teveel zon huidkanker veroorzaken.

   Tips voor werken met warm weer
  1. Geen resultaten gevonden

  1. Geen resultaten gevonden

  1. Geen resultaten gevonden

Je Achterban: online community voor al jouw vragen

Heb je een vraag over jouw werk in de Bouw, de cao of alle andere vragen rondom werk en inkomen? Sinds kort hebben wij voor alle werknemers in de Bouw Je Achterban. Onze online community waar je 24 uur per dag terecht kunt met je vragen. Je kunt ook input geven over wat jij in je cao wilt hebben of een discussie beginnen!

Ga naar Je Achterban >


Je Achterban
Ga naar Je Achterban