Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bitumineuze en kunststof dakbedekkingsbedrijven (Bikudak) - Nieuws

Cao-overleg Bikudak van start gegaan

Donderdag 5 december is het cao-overleg voor een nieuwe cao Bikudak gestart. Laat één ding duidelijk zijn: alhoewel het Sinterklaasdag was, werden er door de werkgevers geen cadeautjes uitgereikt. Eerder het tegenovergestelde.

Het moet allemaal minder om zo de bedrijven een kans te geven de economische crisis te overleven. En een loonsverhoging zit er al helemaal niet in.
Werkgevers schetsten een uiterst somber beeld van de situatie in de bedrijfstak. Faillissementen en reorganisaties zijn aan de orde van de dag en kostenbesparing en productiviteitsverbetering is een bittere noodzaak. En de mogelijkheid voor die kostenbesparing en productiviteitsverbetering wordt onder andere gezien in een verregaande versobering van de arbeidsvoorwaarden. Op deze manier zeggen werkgevers dat er de kans is dat werk behouden blijft. Worden de arbeidsvoorwaarden niet neerwaarts bijgesteld dat zal er alleen maar meer werkgelegenheid verdwijnen, bijvoorbeeld door de inhuur van nog meer zzp-ers. 
De werkgevers willen op de volgende onderwerpen de cao versoberen:
  • Minder reisuren betalen.
  • Een wachtdag bij ziekte.
  • Het terugbrengen van het aantal roostervrije dagen.
  • Een forse versobering van het aantal seniorendagen. 
Daarnaast willen de werkgevers geen loonsverhoging. Werkgevers willen meer productiviteit en flexibiliteit door inlevering van vrije tijd (ADV). In ruil daarvoor zijn werkgevers bereid een compensatie te geven in het loon. Dit is de spreekwoordelijke sigaar uit eigen doos. 
CNV Vakmensen weet dat het momenteel niet goed gaat in de sector maar wij betwijfelen zeer sterk of de voorstellen van werkgevers leiden tot behoud van werkgelegenheid. Wij denken dat het eerder leidt tot nog meer prijsdruk en zo de neerwaartse spiraal slechts wordt versterkt. Wij hebben ons in onze voorstellen beperkt tot het behoud van koopkracht, maar het heeft er alle schijn van dat zelfs dit een hele lastige zaak gaat worden. Daarom beraden wij ons op welke wijze wij verder willen gaan met de cao-onderhandelingen.
Wilt u reageren op dit bericht stuur dan een email naar onderstaand emailadres. 

Joost van Egmond
districtshoofd CNV Vakmensen
j.vanegmond@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid