Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Zorg over veiligheid beveiligers AZC's

Het werk werd op een AZC altijd als afwisselend en leuk ervaren, maar de laatste tijd krijgt CNV Beveiliging steeds meer signalen dat het zwaarder en risicovoller wordt. De omstandigheden waarin beveiligers hun werk moeten doen zijn niet gemakkelijk. CNV Beveiliging maakt zich zorgen over de veiligheid van de beveiligers en de situatie waarin moet worden gewerkt. Begin november hebben we dat al aangekaart bij jullie werkgever. In dit bericht vind je een update.

Werkdruk

Door de grote instroom van vluchtelingen en het feit dat soms op korte termijn locaties worden geopend, wordt er via jullie werkgever een groot beroep gedaan op de flexibiliteit van beveiligers.Het lukt niet meer (overal) om ervaren beveiligers te plaatsen, waardoor de mensen die wél ervaring hebben in zware omstandigheden moeten werken met collega’s die soms geen enkele ervaring hebben. Daar komt dan nog eens bij dat er in sommige delen van Nederland een gebrek is aan teamleiders.

Omstandigheden

En toch wordt van beveiligers verwacht dat ze hun mannetje staan en allerlei situaties het hoofd bieden.

CNV Beveiliging vindt dat alle beveiligers die werken op een AZC in ieder geval een training ‘omgaan met agressie’ moeten hebben gedaan en een training waardoor je op de hoogte bent van de culturen van de verschillende groepen asielzoekers. En we vinden dus dat je werkgever er voor moet zorgen dat je die training hebt gedaan voordat je aan het werk wordt gezet op het AZC. Maar dat is niet genoeg.

Inleen

Wij horen dat er veel gebruik gemaakt wordt van inleenkrachten. Ook dat hebben we aangekaart. In de cao staat dat niet meer dan 20% van het personeelsbestand mag bestaan uit uitzendkrachten en payrollers. Gemiddeld (over het hele land) blijft jullie werkgever daar ruim onder; echter bij de AZC’s wordt daar ruim overheen gegaan. Jullie werkgever houdt zich echter aan de cao. Wij vinden dat veiligheid het uitgangspunt moet zijn en niet het percentage zoals dat in de cao staat. In januari hebben we weer overleg met Trigion en dan zullen we dat aankaarten.

Geen vaste contracten

En dan heb je een goed ingewerkte, ervaren en fijne collega en dan moet die weer weg omdat hij (of zij) bijna 2 jaar in dienst is. Trigion geeft geen vaste contracten af vanwege de onzekerheid van de vraag van het COA. Dat is logisch als de situatie niet al te lang voortduurt, maar de verwachting is niet dat de toestroom het komende jaar vermindert (en dus blijft de vraag naar ervaren beveiligers onverminderd hoog). Wij denken dat de veiligheid omhoog gaat als meer ervaren beveiligers een vast contract krijgen.

Wat kun je dan wel? En wat mag je verwachten?

Jouw rol is dat je signaleert, alarmeert en rapporteert. Je hoeft er niet tussen te springen als er gevochten wordt, je hoeft geen klappen op te vangen. Je mag er op rekenen dat jij beschermd wordt terwijl je je werk doet, dus dat er snel politie-ondersteuning is als dat nodig is en dat je werkgever je steunt en het voor je opneemt als je in een vervelende situatie belandt.

Veiligheid gaat ook over jouw gezondheid

Als je niet gevaccineerd bent tegen hepatitis B dan kun je niet verplicht worden om aan het werk te gaan op een AZC. Wij vinden dat je werkgever een te afwachtende houding aanneemt. Volgens jullie werkgever is de regeling bekend en kun je je op eigen verzoek laten vaccineren Wij vinden dat de zorgplicht van werkgevers verder gaat. Wij vinden dat je werkgever daar wel wat actiever in mag zijn. Trigion heeft laten weten dat de beveiligers in Amsterdam prikdagen op kantoor hebben (gehad) en in Noord en Zuid kunnen beveiligers elke dag binnenlopen bij de GGZ om zich te laten inenten. Volgens Trigion kan het heel snel, wellicht zelfs op dezelfde dag. Als je dus aan het werk moet op een AZC en je bent niet ingeënt, laat je eerst inenten en ga daarna pas aan het werk. Bedenk dat jij met de gebakken peren zit als het fout gaat!
Op 23 december a.s. is er een speciale actie op verschillende locaties waar je gevaccineerd kunt worden; informatie via Trigion. Maar ook als je gevaccineerd bent geldt: gebruik altijd goede beschermingsmiddelen: handschoenen, beademings-bescherming etc.

Hepatitis B

Op onze facebookpagina www.facebook.com/CNVBeveiliging vind je meer informatie over Hepatitis B.

Heb jij ideeën hoe je werk veiliger kan?

Op 5 november hebben we in een gesprek met Trigion gesproken over onze zorgen. We hebben afgesproken dat we half januari weer met elkaar een overleg hebben. Is er iets dat niet zolang kan wachten, dan nemen wij daarover natuurlijk direct contact op met jullie werkgever. Laat het ons weten. De onderhandelingsdelegatie van CNV Beveiliging bestaat uit bestuurder Aletta Bulsink en twee collega’s (Johan Bakker en Nordin Elmouloua) die net als jij werkzaam zijn als beveiliger op een AZC. Zo zorgen we er voor dat er aandacht is voor jou en naar jou geluisterd wordt. Jouw veiligheid is ons werk!

Wil je meer weten of je ideeën doorgeven?

Bel of mail ons. Ons mailadres is a.bulsink@cnvdibo.nl . Bellen kan ook, ons telefoonnummer is 023- 56 51 0 52. 

Volg ons op Facebook en Twitter via facebook.com/CNVBeveiliging en twitter #cnvbeveiliging

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid