Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Werkgevers reageren niet op ultimatum

Afgelopen zaterdag verliep het ultimatum dat CNV Vakmensen en FNV hebben gesteld aan de werkgevers in de particuliere beveiliging. We hebben ondanks de lange duur van het ultimatum helemaal niets van de werkgevers gehoord.

0%

Jouw werkgever biedt jou nog steeds 0% loonsverhoging in 2018. Wij vinden dat beveiligers meer waard zijn dan 0%. We hebben onderhandeld maar werkgevers willen in 2018 niet meer betalen dan 0%. Dat is onacceptabel. Dat gebeurt nergens. Werkgevers hebben niet op ons ultimatum gereageerd.
Het is nu aan jou en je collega’s om je werkgever er van te overtuigen dat ook jij recht hebt op een nette loonsverhoging.

Sterk verbeterd voorstel?

De werkgevers schrijven overal dat er een sterk verbeterd voorstel ligt. Wat dat voorstel inhoudt, weten we niet en is ons en jullie niet verteld. Dat is gek. Want als je écht vindt dat je een veel beter voorstel doet en als je écht vindt dat dat een stuk beter is voor de beveiligers en als je er écht trots op bent, dan deel je dat toch? Dan doe je daar toch niet geheimzinnig over?

En dan schrijf je toch ook niet aan het eind dat de bonden (jij dus) bereid moeten zijn om een stap in de richting van werkgevers te doen?
Kortom, tot nu toe kunnen wij niet tot een andere conclusie komen dan dat het bericht van werkgevers is bedoeld om jou en je collega’s in verwarring te brengen.

Wat bieden werkgevers

Tijdens de laatste onderhandelingen boden de werkgevers jou een loonsverhoging van 0% in 2018, per 1-1-2019 zou je dan 2,5% kunnen krijgen, per 1-1-2020 2% en per 1-1-2021 opnieuw 2%. Dat is in totaal 6,5%. Dat is iets maar niet bovenmatig. Bovendien weet je niet zeker of je die loonsverhoging inderdaad gaat krijgen, want allerlei verbeteringen die geld gaan kosten, moeten van die loonsverhogingen worden betaald.

Voorbeeld: stel je voor dat de min-uren zouden worden afgeschaft en stel we maken afspraken over een betere pensioenregeling, en stel dat dit 1% kost en we zouden die afspraak maken in 2020, dan krijg je dan geen 2% loonsverhoging, maar nog maar 1%. Aan het eind van het overleg, zeiden werkgevers dat ze in 2020 en 2021 de kosten wilden dragen van de eerste 0,5% van verbeteringen. Dat betekent dan dat in ditzelfde voorbeeld, jij in 2020 nog steeds geen 2% loonsverhoging zou krijgen, maar 1,5%.

Kortom, elke cao-verbetering die meer kost dan 0,5% moet je als beveiliger zelf betalen en is dus een sigaar uit eigen doos.

Én in 2018 geen enkele loonsverhoging; 0% in 2018.

Wat willen CNV en FNV

In ons ultimatum hebben we vastgesteld dat we een cao willen met een loonsverhoging van 3% per 1 juli 2018. En we willen nu alvast afspraken maken over de loonsverhoging per 1 januari 2019, omdat werkgevers dit najaar de onderhandelingen met hun opdrachtgevers gaan voeren.

Het is nu aan jou

Het is nu aan jou en je collega’s om je werkgever er van te overtuigen dat jij, net als alle andere werknemers in Nederland, óók recht hebt op een loonsverhoging in 2018. Werkgeversorganisaties, politici, banken, economen, iedereen zegt dat het tijd is voor loonsverhogingen voor werknemers, iedereen behalve de beveiligingswerkgevers. Dat is onacceptabel. Dat moet anders. Ook beveiligers hebben recht op een nette loonsverhoging. Overleg met je collega’s wat jullie kunnen en willen doen. Je krijgt deze week nóg een bericht met daarop een link naar een actiepagina waarop je kunt aangeven welke actie jij (en je collega’s) in gedachten hebben. Wij maken op basis daarvan de verdere planning.

Werk je op Schiphol?

Kom dan a.s. woensdag 4 juli van 13-14 uur naar de actiebijeenkomst in het Sheraton hotel op de luchthaven. We praten je dan bij en maken plannen voor acties. Even voor de duidelijkheid: dit is geen staking; je komt in je eigen tijd.

Updates

In tijden als deze veranderen dingen elke dag, elk uur. Houd onze site in de gaten, Twitter en Facebook.
Samen voor een eerlijke en nette loonsverhoging en recht voor beveiligers!

Aletta Bulsink
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 20 47 18 88
E: a.bulsink@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid