Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Werken in een AZC, denk om je gezondheid

Als je werkt in een AZC loop je een verhoogd risico op allerlei ziektes, waaronder Hepatitis B. Omdat Hepatitis B kan zorgen voor ernstige chronische klachten, is het belangrijk dat je voldoende beschermd bent. CNV Beveiliging heeft hier al een aantal keren aandacht voor gevraagd. Trigion heeft aan ons bevestigd dat je niet verplicht kunt worden om in een AZC te werken als je niet bent gevaccineerd. In dit bericht vind je nog een keer de belangrijkste informatie op een rij.

Vaccinatie

Het vaccineren tegen hepatitis B bevat 3 prikken. Na de eerste prik, krijg je een maand later er weer een en dan na 6 maanden nog een.  
Na de 1e prik ben je beschermd, maar voor een levenslange bescherming zijn meerdere prikken noodzakelijk. Zes weken na de laatste injectie moet worden gecheckt of je voldoende antistoffen hebt aangemaakt en inderdaad beschermd ben (titerbepaling).

Arbobesluit

Sinds januari 2000 is een werkgever verplicht om werknemers te beschermen en gelegenheid tot vaccinatie te bieden.
Trigion geeft aan dat zij uit eigen overweging de COA als een verhoogd risico object(en) ziet en biedt om die reden de vaccinaties aan, maar CNV Beveiliging vindt dat dat sowieso zou moeten op basis van het arbobesluit uit 2000.
Beveiligers worden na de eerste prik, of als je hier afstand van doet door middel van een vrijwaringsverklaring, ingezet op de COA. (Wij adviseren je echter dringend om je te laten vaccineren en geen afstand te doen van het recht op vaccinatie. Daarmee schaad je jezelf en je eigen gezondheid!!!).
Daarna kun je de vervolgprikken halen, die van 1e en 6e maanden bij de GGD. Dit is ook zo afgesproken met de OR in een vaccinatieprotocol. 

Dit vertelt Trigion ons

“We houden hier al rekening mee door bij het aannameproces door te vragen of mensen gevaccineerd zijn of dat men dit al zelfstandig wil regelen. Vaak kiest men ervoor om eerst door de sollicitatieronde heen te zijn omdat dan de vaccinatie vergoed wordt. Het hele wervingsproces duurt 6 weken en daarmee zijn mogelijk de 1e en 2e prik al gedaan. Als men echt niet wil werken zonder volledige vaccinatie dan kijken we of er andere mogelijkheden zijn en anders vragen we hem om over 6 maanden in te stromen. Men behoort wel altijd de eerste prik te hebben gehad voordat men op een COA te werk wordt gesteld of een vrijwaringsverklaring te hebben getekend.“

Wat moet je doen

Laat je vaccineren voordat je aan het werk gaat op een AZC. Wij snappen dat er situaties kunnen zijn die snelheid en flexibiliteit vereisen en dat het zo kan zijn dat jij je onder druk gezet voelt om toch te gaan, maar wees wijs en speel niet met je gezondheid. Je kunt niet verplicht worden om te werken op een AZC als je niet gevaccineerd bent! Zorg overigens ook altijd voor bescherming door bijvoorbeeld het dragen van handschoenen.

En kom je er niet uit? Neem contact op met ons. Je kunt ons bereiken via info@cnvvakmensen.nl of telefonisch 030-751 15 70.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid