Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Wat jij wilt in de cao particuliere beveiliging

In de zomer ontving je van ons een korte enquête waarin we je vroegen wat jij belangrijk vindt om te regelen in de cao voor de particuliere beveiliging. Er is volop gereageerd en naar aanleiding daarvan komen we tot de volgende belangrijke onderwerpen.

Roosters
Er moet iets veranderen aan de manier/het tijdstip waarop de roosters nu bekend worden gemaakt, dat is duidelijk. Jullie willen meer invloed op het rooster en ook willen jullie dat de diensten langer van tevoren bekend zijn, zodat je je privéleven daar beter omheen kunt inrichten.
Veel mensen willen ook dat de minuren worden afgeschaft.

Steeds meer werknemers worden geconfronteerd met de zorg voor een familielid of naaste. Daarom willen wij aanvullende afspraken maken over mantelzorg.

Pensioenregeling
Jullie hebben een pensioenregeling maar die is slecht, omdat je maar over een klein deel van je inkomen pensioen opbouwt en dan ook nog alleen maar over je basisloon. Ben je dus eindelijk zo ver dat je kunt genieten van je oude dag, dan blijkt dat je een grote inkomensval maakt. De pensioenregeling kan en moet beter, maar dat kost (veel) geld. Daarom is verbetering van de pensioenregeling vaak het kind van de rekening geworden in het cao-overleg. Dat nog langer doen, is niet verantwoord. Wij zetten in op verlaging van de franchise (het deel van je inkomen waarover je geen pensioen opbouwt) en een andere premieverdeling (jij betaalt nu 40% van de premie en je werkgever 60%).

Eindejaarsuitkering en loon
De eindejaarsuitkering moet omhoog zodat deze langzamerhand groeit naar een 13e maand. We willen dat de consumentenprijsindex wordt ingevoerd in de cao. Dan houd je je koopkracht, ook als er nog geen cao is.
Daarnaast willen we dat je koopkracht structureel verbetert.

Gezondheid
Het is belangrijk dat je je werk gezond en met plezier blijft doen. We willen dat er een brancheonderzoek komt naar de redenen waarom mensen arbeidsongeschikt worden. Dat moet dan leiden tot afspraken op maat.

Kansen op de arbeidsmarkt
We willen afspraken maken waardoor beveiligers meer kansen krijgen op de arbeidsmarkt. We willen dat je recht krijgt op een loopbaanscan. Ook vinden we dat het beveiligerspaspoort up to date moet worden gemaakt en dat daarin niet alleen je diploma’s, maar ook je ervaring en competenties moeten worden opgenomen.
Er moet een duidelijke scheidslijn komen tussen verplichte en vrijwillige opleidingen.

Andere afspraken
Als je 10 uur (of bij overwerk zelfs langer) werkt, dan moet je een maaltijdvergoeding krijgen. Je bent dan (al met al) zo lang van huis dat niet verwacht kan worden, dat je voor of na de werktijd nog een warme maaltijd thuis nuttigt.
We willen met de werkgevers praten over mogelijkheden voor triobanen; triobanen zijn 2 banen die door 3 werknemers worden uitgevoerd.
We willen de indexering van vakantiedagen afschaffen.

De huidige cao loopt af op 30 september aanstaande. Werk je bij een werkgever die lid is van de Nederlandse Veiligheidsbranche of staat in je contract dat de cao van toepassing is, dan blijft de cao voor jou gelden, ook na 30 september.
In de tussentijd gaan wij aan de slag voor een verbetering van de huidige cao. Als we je daar iets over kunnen vertellen, hoor je dat net als altijd zo snel mogelijk van ons.

Je kunt ons ook volgen op facebook (CNVBeveiliging) en twitter (cnvbeveiliging) en natuurlijk kun je meepraten via onze online community jeachterban.nl/beveiliging.
Weet je dat er collega’s zijn (misschien ook wel bij jouw bedrijf) waar je ook terecht kunt met je vragen of opmerkingen over de cao en alles waar je als beveiliger mee te maken hebt?
Bij Securitas, Trigion en G4S hebben we bedrijfsledengroepen. Bij andere bedrijven, zoals I-Sec, hebben we ook kaderleden waar je terecht kunt.

Mail me via a.bulsink@cnvvakmensen.nl als je wilt weten wie jouw collega is in de bedrijfsledengroep.

Aletta Bulsink
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 20 47 18 88
E: a.bulsink@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid