Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Voorstel CNV voor Cao Particuliere Beveiliging

Op 30 juni loopt de cao af. Als er op 30 juni geen overeenstemming over een nieuwe cao is, komen we in een cao-loos tijdperk. Beveiligers krijgen dan weer geen loonsverhoging en de prijzenslag over de rug van beveiligers blijft doorgaan.

Dat wil CNV Vakmensen niet en daarom hebben we op 31 mei een voorstel gedaan om uit de impasse te komen.

Wat stellen de bonden voor

Ons voorstel bestaat uit twee delen. Allereerst willen we een cao van 1 juli a.s. tot en met 31 december 2018, dus tot het eind van dit jaar. We willen een loonsverhoging van 3% op 1 juli én we willen nu al de afspraak dat de CPI (consumentenprijsindex) wordt ingevoerd per 1 januari 2019 plus daarbij een extra loonsverhoging van 2%. Deze cao moet dan algemeen verbindend worden verklaard zodat hij voor de hele branche geldt.Deel twee van ons voorstel houdt in dat we de tijd tot eind van dit jaar gebruiken om een meerjarige cao af te spreken (die dan dus ingaat op 1 januari 2019) en waarin we naast afspraken over de loonsverhoging bovenop de CPI, een aantal andere langslepende zaken nu eindelijk eens gaan aanpakken (zoals de roosters, de pensioenen, duurzame inzetbaarheid, etc).

Waarom doe we dat, eerst een korte cao

Het is belangrijk dat je eindelijk weer eens een loonsverhoging krijgt. De laatste was van 2 januari 2017. Als er een geavv-de cao is (een cao voor de hele branche) dan moeten ook niet-georganiseerde werkgevers zich daaraan houden en kunnen zij niet meer onder de prijs duiken en daarmee concurreren over de rug van de beveiligers.

Bovendien kan het controleorgaan dan ook bij die werkgevers de controles opvoeren en naleving bewerkstelligen. Ook daar hebben we allemaal wat aan. Dat kan het best via een korte cao nu, omdat we die relatief snel kunnen afspreken (als werkgevers ingaan op ons voorstel) en dan kan die snel voor de hele branche gelden.

Door een korte cao af te spreken hebben we ook tijd om het komende half jaar afspraken te maken over een aantal onderwerpen die al veel langer op tafel liggen en er mede voor zorgen dat er nog steeds geen cao ligt.

Meerjarige cao met CPI, wat houdt dat in?

Als de CPI in de cao komt, dan betekent dat dat je in ieder geval elk jaar je koopkracht behoudt. Niet elk jaar de onzekerheid of er wel of geen cao komt en of er wel of geen loonsverhoging voor jou in het verschiet is, maar in ieder geval een compensatie voor de gestegen prijzen van levensonderhoud. Wij willen natuurlijk dat er ook koopkrachtverbetering voor jou in zit en daarom willen we een plus op die CPI. Daar zouden we dan nog over moeten onderhandelen. De opdrachtgevers snappen het principe van CPI en het is voor de werkgevers gemakkelijk(er) om dit bij de opdrachtgevers in rekening te brengen.
En verder over die eventuele meerjarige cao? Om hoeveel jaar het gaat moeten we met elkaar bespreken en ook welke onderwerpen we dan willen bespreken en in welke volgorde en hoe hoog de plus op de CPI is.

Maar zover zijn we nog helemaal niet!

Eerst moet blijken of werkgevers bereid zijn om jou alsnog een reële loonsverhoging te geven in 2018. Tot nu toe zeggen de werkgevers dat ze dat niet willen of kunnen. Als dat zo blijft, dan komt er wat CNV Vakmensen betreft geen cao. De boodschappen van beveiligers worden ook duurder. Het is tijd voor een nette loonsverhoging. Aanstaande woensdag 6 juni praten we verder en dan zal blijken of jij en je vak en inzet serieus worden genomen.

Natuurlijk houden we je op de hoogte

En, kom je ook op 27 juni naar de cursus die CNV Vakmensen organiseert over je loonstrook en over de gevolgen van een cao-loos tijdperk? Vorige week hebben we je daarover gemaild. Meld je aan, want het aantal plaatsen is beperkt en er zijn al veel collega’s geweest die zich hebben aangemeld. Wees er snel bij. Dat kan door mij een mail te sturen. 

Aletta Bulsink
bestuurder/onderhandelaar CNV Vakmensen
E a.bulsink@cnvvakmensen.nl 
M 06-2047 1888

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid