Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Overleg met Schiphol en beveiligingsbedrijven

Vorige week heeft CNV Beveiliging gesproken met vertegenwoordigers van Schiphol en de beveiligingsbedrijven. Tijdens het overleg hebben we, ook namens jou, verschillende zaken aan de orde gesteld. Via deze Nieuwsbrief krijg je hierbij een update.

Het vorige overleg met AAS en de bedrijven vond plaats in mei, na de hectisch verlopen meivakantie. In april hadden we, na jullie berichten, onze zorg al geuit bij AAS. Helaas kregen we gelijk. Er waren (op momenten) veel te weinig beveiligers (maar ook marechaussee). Dat moest anders. Sindsdien is er extra ingezet op de werving van voldoende beveiligers, zodat de zomerperiode goed doorgekomen kon worden.
Alle nieuwe mensen moeten natuurlijk gescreend worden en dat is een proces dat normaal gesproken een week of 8 duurt. Men wil de termijnen zo kort mogelijk, maar er kunnen uiteraard geen concessies worden gedaan aan de veiligheid.

Wij hebben onze zorgen geuit over het feit dat er relatief weinig extra mensen lijken te worden aangenomen en we hebben opnieuw aandacht gevraagd voor het feit dat er veel druk ligt op de beveiligers.

Al sinds 2015 vraagt CNV Beveiliging aandacht (en oplossingen!) voor het feit dat de mensen van Securitas erg veel lopen. We horen regelmatig dat er per dag een kilometer of 30 wordt afgelegd. Als je bij Securitas werkt, hoef je dus niet nog eens apart te trainen voor de 4daagse van Nijmegen….
Maar ook zonder (inmiddels licht-cynische) grappen: als je zoveel loopt, heb je daarvoor geschikt schoeisel nodig. Volgens Securitas zijn de schoenen ergonomisch geschikt en volgens de leverancier kun je er 20-30 km op lopen zonder problemen. Maar er is echt een verschil tussen staan, wel eens lopen en 30 kilometer of meer lopen!
We hebben een korte enquete uitgedeeld onder beveiligers van Securitas; binnenkort komen we bij je terug met de resultaten.
Wij zijn namelijk net als 4daagselopers en beveiligers van Securitas, volhouders en we blijven dit aan de orde stellen. Net zolang tot het opgelost is.
Overigens vindt Securitas dat je, als je echt moeite hebt met de af te leggen afstanden, kunt laten weten of je op een andere locatie wilt werken. Wij vinden dat een nogal typische oplossing en laten het daar niet bij zitten.

Over zitten gesproken
Naar aanleiding van het bericht dat je niet alleen grote afstanden moet afleggen bij Securitas op Schiphol maar dat je ook niet meer mag zitten, heeft CNV Beveiliging onmiddellijk contact opgenomen met Securitas. Inmiddels is het een en ander versoepeld. Je mag zitten, maar buiten het zicht van de passagiers.
Blijf ons informeren, want alleen op die manier kunnen we voor je opkomen.

Er was onduidelijkheid over het kledingprotocol. Het zomerprotocol geldt en is gedeeld. Het protocol geldt voor alle bedrijven.

Er komen nog steeds klachten binnen over tillen van de handbagage. Nog een keer: je hoeft niet te tillen. Als er gerescreend moet worden, dan hoef je alleen het onveilige deel extra te controleren. We hebben gevraagd wat er in de werkinstructies staat, want we hebben de indruk dat het niet op die manier in de instructies staat. AAS en de bedrijven checken dit nog eens.

Er zijn volgens de werkgevers geen tilmomenten meer. Bij alle lanes is een bochtje geplaatst.

Tja, en dan het gedoe over het maken van selfies. In de huisregels van Schiphol staat dat er niet gefotografeerd mag worden en overal hangen bordjes. In de huisregels staat heel duidelijk dat het maken van foto's verboden is en specifiek het maken van foto’s van mensen in uniform.
Bedrijven, AAS en vakbonden vinden dat beveiligers niet de dupe moeten worden van eigenwijze passagiers die zich niet aan de regels houden.

De zomervakanties zijn begonnen. Van oudsher is dat naast een drukke, ook heel leuke, periode op Schiphol. We hopen dat jullie met plezier je belangrijke werk kunnen blijven doen.
Na de zomer hebben we opnieuw overleg met AAS en de bedrijven. Zijn er zaken die je aangekaart wilt hebben, laat het me weten via de mail a.bulsink@cnvvakmensen.nl
Kan het zo lang niet wachten of heb je een vraag of melding? Mail mij of bel met de collega’s van de individuele belangenbehartiging 030- 75 11 007 of info@cnvvakmensen.nl

Ben jij al ingelogd op jeachterban, onze speciale online community voor beveiligers? Lid of niet, je bent van harte welkom om via jeachterban mee te praten en mee te denken.
Nog beter is het natuurlijk als je lid wordt van de bond (als je dat nog niet bent).

Natuurlijk kun je ook met andere vragen bij ons terecht.

Aletta Bulsink
Bestuurder
E a.bulsink@cnvvakmensen.nl
M 06 20 47 18 88

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid