Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Cao particuliere beveiliging, ook in 2018 0% erbij

Op 6 juni is er door CNV Vakmensen en de andere bonden opnieuw onderhandeld over jouw cao. Onze inzet was duidelijk. Een loonsverhoging van 3% in 2018 en de invoering van CPI per 1 januari 2019 plus een verhoging van 2% daar bovenop.

Tot onze verbazing is jouw werkgever niet bereid om jou er ook maar iets bij te geven in 2018. Dat is voor ons onacceptabel.

Even terug in je herinnering
De laatste loonsverhoging die je hebt gehad was de loonsverhoging van 2% op 2 januari 2017. In 2016 had je ook al niets gehad, dus dat je er eindelijk iets bijkreeg in 2017 was niet meer dan normaal.
We zijn inmiddels anderhalf jaar verder en je werkgever geeft je niets. Niet voor de eerste keer, want in heel 2017 heb je verder uiteindelijk ook niets gehad. En datzelfde geldt nu voor 2018.

Meerjarige cao
Je werkgever wil met ons een meerjarige cao afspreken. In die cao moeten we dan een aantal langlopende dossiers oplossen. Die kosten geld.
We hebben het dan bijvoorbeeld over de minuren, de pensioenregeling, de roosters en duurzame inzetbaarheid.
Je werkgever heeft gezegd dat hij een cao wil afspreken tot 31 december 2021; een cao dus voor 3,5 jaar.
Je werkgever biedt in die cao een loonsverhoging van 0% in 2018, van 2,5% per 1 januari 2019, van 2% per 1 januari 2020 en van 2% per 1 januari 2021.
De verbeteringen die wij graag willen regelen in de cao, moeten uit de loonruimte worden betaald, waarvoor de werkgevers in 2020 en 2021 0,5% beschikbaar stellen. Daar kun je niet veel mee.

Sigaar uit eigen doos
Je hebt in 2017 geen loonsverhoging gehad toen de cao in september afliep. Ook in januari 2018 kreeg je er niets bij. Dat gaat nu voor het hele jaar gelden.
In 2019 (twee jaar later!) krijg je dan eindelijk iets, maar de vraag is of je de gestegen prijzen voor levensonderhoud daarmee kunt betalen.
En datzelfde geldt voor de jaren daarna.
Daarnaast: stel je voor dat we een afspraak maken over de verbetering van de roosters. Dat kost dan bijvoorbeeld 1%. Die ene procent moet dan komen uit een verslechtering ergens anders in de cao, want je werkgever wil niet dat de cao duurder wordt.
Je gaat er dan dus op achteruit.
En in ieder geval zit er niet veel bijzonders in voor jou de komende jaren om het werk leuker en aantrekkelijker te maken.

Verwachtingen voor de komende jaren
Wij verwachten dat de loonstijgingen de komende jaren veel hoger zullen liggen dan in de afgelopen jaren.
Als je dan nu akkoord zou gaan met 2% in 2020 en iedereen krijgt er 4% bij, dan kom je als beveiliger wéér te kort ten opzichte van de andere werknemers. Dat willen wij niet.

Prijscompensatie
Omdat de stijging van de prijzen onzeker is en omdat we willen dat de beveiligers hun koopkracht behouden en omdat de werkgevers steeds weer tegen ons zeiden dat ze met CPI bij hun klanten aan konden komen, hebben wij in ons voorstel gezegd dat we de CPI willen invoeren per 1 januari 2019. Daar bovenop willen we een koopkrachtverbetering van 2%.
Je werkgever geeft niet zoveel om jouw koopkracht, want je krijgt er een beperkte loonsverhoging bij nadat je twee jaar lang op 0 stond.
Daar wordt jouw portemonnee alleen maar leger van.

Op een houtje bijten
Wij zijn uitonderhandeld. We kunnen nog 5 dagen met elkaar in een hutje op de hei zitten, maar je krijgt er echt niets bij in 2018.
Het enige wat er voor jou inzit, is op een houtje bijten.

Nu tijd voor actie!
Als jij net als wij vindt dat het niet kan dat je twee jaar lang er niets bij krijgt (en in de jaren daarna een fractie van wat we verwachten aan loonsverhogingen), dan moet je nu echt in actie komen. Afwachten is er niet meer bij.
Vind jij net als wij dat jij serieus genomen moet  worden?!
Vind jij net als wij dat het van de zotte is dat je er 2 jaar lang niks bij krijgt!?
Doe dan met ons mee! Het is nú tijd voor actie!

Aletta Bulsink
Bestuurder CNV Vakmensen
E: a.bulsink@cnvvakmensen.nl
M: 06-20471888

 

 

 

 

 

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid