Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Cao-overleg beveiligingscao start binnenkort

Binnenkort loopt de cao voor de particuliere beveiliging af. Omdat CNV Vakmensen onderhandelt namens jou en we dat het best kunnen doen als we weten wat voor jou belangrijk is, sturen we je deze nieuwsbrief. Als je de vragenlijst invult, kun je laten weten wat we volgens jou moeten afspreken.

In januari van dit jaar werd er na lang en intensief onderhandelen een akkoord bereikt over een nieuwe cao. Dat was belangrijk omdat er daardoor weer een nieuwe cao voor de beveiligers was en omdat jullie na anderhalf jaar eindelijk weer een loonsverhoging kregen.

Toch waren er ook dingen die (nog) niet geregeld konden worden of die we zouden willen veranderen.

Binnenkort loopt de cao af. In de afgelopen maanden hebben we geprobeerd de nodige voorbereidingen te treffen voor dat overleg en er zijn data geprikt voor cao-onderhandelingen (eind september tot medio oktober).

Wij onderhandelen altijd namens jou en daarom willen we weten wat voor jou heel belangrijk en minder belangrijk is.

Samen met onze kaderleden hebben we al een selectie gemaakt van de belangrijkste onderwerpen.

Via deze link kun je online een vragenlijst invullen. Het beantwoorden wijst zich vanzelf. Vergeet niet om de vragenlijst in te vullen vóór 26 augustus. Dan kunnen we jouw voorstellen en keuzes ook meenemen in de voorstellenbrief.
Ontvang je deze nieuwsbrief per post dan kun je ook de vragenlijst online invullen door te gaan naar onze website www.cnvvakmensen.nl/caos/beveiliging/cao-particuliere-beveiliging. Op deze pagina staat deze nieuwsbrief met daarin de link naar de enquête. Lukt dit niet, vul dan de bijgevoegde enquête in en stuur deze naar het hierin genoemde mail- of postadres.

Het is de bedoeling dat we op 14 september de voorstellenbrief vaststellen. Hieronder leggen we uit waarom een onderwerp belangrijk is en wat ons idee is bij een voorstel.

En dan nu de onderwerpen.

 1. Pensioen: als werknemer bouw je pensioen op, zodat je naast je AOW een inkomen hebt om van rond te komen als je pensioengerechtigd bent. De pensioenregeling in de beveiliging is slecht. Daar kunnen we helaas niet omheen. Dat komt omdat de franchise in de pensioenregeling heel hoog is (de franchise is het deel van je inkomen waarover je geen pensioen opbouwt; in veel regelingen is dat rond 13.500 euro; in de beveiliging is dat 19.500. Bovendien bouw je geen pensioen op over je onregelmatigheidstoeslag). Je bouwt dus maar pensioen op over een klein deel van je inkomen. Wij stellen dus voor om de franchise te verlagen. Dat gaat niet direct met grote stappen, maar het is wel belangrijk. De pensioenregeling is aan veel wetten en regels gebonden, dus we kunnen niet zomaar van alles veranderen, maar als je pensioen opbouwt over een groter deel van je loon, dan komt er later ook meer uit.
 2. Roosters: we willen meer zekerheid over roosters. Nu krijg je op donderdag je rooster met diensten voor de komende week en de tijdvakken van de drie weken daarna. Hoewel we in de cao afspraken hebben staan om jou zoveel mogelijk zekerheid te geven over je werktijd (en belangrijker: over je vrije tijd) merken we dat er in de praktijk nog te veel onzekerheid is bij veel beveiligers. Daarom stellen we voor om de roosters 2 weken van tevoren bekend te laten maken. 
 3. Loon: we willen dat de eindejaarsuitkering wordt verhoogd. Die is nu 2,01%. Het idee in 2013 was dat dit zou doorgroeien naar een volwaardige 13e maand. Daar zijn we nog lang niet, maar alle kleine beetjes helpen.
 4. Duurzame inzetbaarheid/gezond op je werk: nachtwerk en onregelmatig werk is slecht voor je gezondheid. Soms lang staan, de ene keer binnen, dan weer buiten. We vinden het belangrijk dat er oplossingen op maat komen. Niet elk probleem geldt voor iedereen, niet elke oplossing is voor elke beveiliger geschikt. Ons uitgangspunt is dat je gezond en met plezier je werk doet. Dat betekent óók dat we goede scholings- en ontwikkelafspraken willen maken. We willen een persoonlijk opleidingsbudget voor iedereen.
 5. De indexatie van de vakantiedagen was een nare gewaarwording dit jaar. Kreeg je je ORT weer tijdens het verlof, zag je je vakantie-uren verminderen als gevolg van de cao-afspraak dat vakantie niet wordt geïndexeerd. Weliswaar blijft je totale vakantietegoed (in geld) wel overeind, maar krijg je een loonsverhoging en/of een periodiek, dan betekent dat dat je minder vakantie-uren hebt. Wij willen van deze cao-afspraak af.
 6. Wat wil jij (nog meer)? 

Heb je een vraag, dan kun je die stellen via Je Achterban >

Aletta Bulsink
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 20 47 18 88
E: a.bulsink@cnvvakmensen.nl
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid