Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Cao Beveiliging: verjaren van vakantiedagen

Als je werkt, bouw je vakantiedagen op. CNV Beveiliging vindt het belangrijk dat je die tijdig opneemt, omdat het belangrijk is om vrij te zijn. Maar als je er niet aan toe komt om ze op te nemen of als je nog een groot tegoed hebt staan, wat dan? Kun je die dagen dan zomaar kwijt raken?

In de cao voor de particuliere beveiliging hebben we afgesproken dat een fulltimer per jaar 24 vakantiedagen (182,4 uur) opbouwt. Werk je parttime, dan krijg je dat naar rato. Er zijn wettelijke en bovenwettelijke dagen. Hoewel je er niets van merkt als je een verlofdag opneemt, is er toch wel degelijk een verschil tussen wettelijke en bovenwettelijke dagen. En dat heeft te maken met de termijn waarbinnen je ze moet hebben opgenomen.

In de wet is bepaald dat je per jaar tenminste 4 x je normale werkweek aan verlof moet krijgen. Voor het gemak: ben je fulltimer en werk je 5 dagen per week, dan heb je recht op 20 dagen verlof per jaar. Dat zijn de wettelijke verlofdagen. In de beveiliging heb je recht op 24 dagen; 20 dagen zijn dus de wettelijke verlofdagen en 4 zijn bovenwettelijk. Als je al wat langer in de beveilging werkt heb je recht op extra verlof in verband met je dienstjaren. Ook die dagen zijn bovenwettelijk.

Er zit een beperkte geldigheid aan die verlofdagen. Vroeger was het zo dat alle dagen, wettelijk of bovenwettelijk, na 5 jaar verjaarden; had je ze niet opgenomen, dan was je ze kwijt. Sinds een paar jaar is dat veranderd. Als er niets anders zou zijn geregeld dan zou je je wettelijke vakantiedagen een half jaar na het jaar waarin je ze hebt opgebouwd kwijtraken. Dus op 1 juli de dagen die je vorig jaar hebt opgebouwd.

Máár, gelukkig hebben we dat in de cao voor de particuliere beveiliging anders en beter afgesproken! In art. 64 van de cao hebben we afgesproken dat wettelijke vakantiedagen verjaren 5 jaar na de laatste dag van het kalenderjaar waarin je ze hebt opgebouwd.
De verlofdagen die je dus hebt opgebouwd in 2012 verjaren 5 jaar na 31 december 2012, aan het eind van dit jaar dus. Voor 2013 speelt dat volgend jaar en ga zo maar door.

Voor jouzelf is het ook beter als je je dagen tijdig opneemt, maar heb je nog opgebouwde wettelijke dagen uit 2012, dan kunnen ze nog niet worden afgeschreven; dat kan pas op 1 januari 2018. Opletten want dit is echt anders (en beter) dan wat in de Wet staat en wat gebruikelijk is.

Bovenwettelijke dagen, elk jaar sowieso 4 als je fulltimer bent, verjaren na 5 jaar. Dat betekent praktisch: van de bovenwettelijke dagen die je in 2012 hebt opgebouwd, ben je er op 1 juli 2 kwijt (de helft van die 4 uit het voorbeeld). Bovenwettelijke dagen verjaren dus sneller dan wettelijke dagen. Ons advies is ook daarom: neem je verlofdagen op!

Bij het opnemen van vakantiedagen geldt dat eerst de dagen die het snelst verjaren worden opgenomen. Dat is om te voorkomen dat je voor nare verrassingen komt te staan.

Waar je wel rekening mee moet houden is het feit dat loonsverhogingen en periodieken een negatief effect hebben op je vakantietegoed. In geld houd je je tegoed maar praktisch krijg je er minder tijd voor terug. Ook daarom is het belangrijk dat jij je dagen tijdig opneemt.

Als je meer wilt weten kun je je vraag stellen via jeachterban.nl of een mail sturen aan mij.

Aletta Bulsink
Bestuurder
a.bulsink@cnvvakmensen.nl
06-20471888

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid