Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Beveiligers mogen acties op Schiphol uitbreiden

We mogen onze acties voor een betere cao uitbreiden. Dat bepaalde de rechter vandaag in een kort geding dat Schiphol tegen CNV en FNV had aangespannen. Wij zijn tevreden met deze uitspraak. We willen werkgevers laten weten dat het ons ernst is. Die mogelijkheid biedt de rechter ons nu.

Uiteraard zorgen wij er voor dat de veiligheid nooit in het geding zal komen. In de afgelopen periode legden beveiligers op Schiphol al vaker het werk neer. CNV, FNV en Schiphol hadden afspraken gemaakt over tijdstip en duur van die acties. Maar de werkgevers gaven geen krimp. Dus zat er volgens de bonden niets anders op dan de duur en frequentie van de acties -die tot nu maximaal 10 minuten duurden en drie keer per etmaal plaatsvonden- op te schroeven.

Van de rechter mogen beveiligers tot 2 september werkonderbrekingen houden van maximaal 15 minuten en dat vijf keer per etmaal. Schiphol eiste een totaal verbod op uitbreiding van de acties tot en met 30 september omdat die te veel gevolgen zouden hebben voor veiligheid, vluchten en passagiers deze vakantieperiode. De rechter wilde daar dus niet in mee.

Schop na

Het conflict met de werkgevers loopt al langere tijd. Het gaat zowel om de cao particuliere beveiliging als om de cao voor G4S Aviation Security. Vooral het feit dat de werkgevers jullie in 2018 geen enkele loonsverhoging willen geven stuit CNV Vakmensen tegen de borst. CNV Vakmensen ziet dat beveiligers onder hoge druk werken en dat aanvragen voor vrije dagen vaak worden afgewezen. Dit wordt door jullie geaccepteerd omdat veiligheid een groot goed is. Daarom is het des te schokkender dat uitgerekend jullie eigen werkgevers jullie een schop na geven.

Verontwaardiging

Het gaat CNV Vakmensen en jullie overigens niet alleen om meer loon voor de medewerkers, maar ook om verlaging van de werkdruk. De verontwaardiging over de houding van jullie werkgevers is groot. Jullie hebben een plichtsgetrouwe instelling, die hoort bij jullie beroep. Jullie staan altijd in dienst van anderen, van de maatschappij. Nu is het tijd voor jullie! En wat jullie vragen is helemaal niet raar; zonder de veiligheid uit het oog te verliezen. Gelukkig ziet de rechter dat ook in en bevestigt hij een belangrijk collectief grondrecht.

Lid zijn van een vakbond is juist nu van belang. Jullie hebben ook vandaag weer laten zien solidair te zijn en samen een vuist te maken. Attendeer je ongeorganiseerde collega hier op en schrijf hem/haar in als lid van CNV Vakmensen.

Aletta Bulsink
bestuurder CNV Vakmensen
06 20 47 18 88
a.bulsink@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid