Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

0% loonsverhoging PB onacceptabel, update acties

Op 1 juli liep het ultimatum dat CNV Vakmensen en FNV aan de werkgevers hadden gesteld, af. Je werkgever is niet op onze eisen ingegaan. Jouw werkgever vindt nog steeds dat jouw werk niet meer dan 0% waard is in 2018. Daarom zijn we in actie gegaan. Hierbij een update.

Mobiele Surveillance

In de eerste week van juli hebben we gesproken met mobiele surveillanten van Trigion en Securitas in Amstelveen en Amsterdam. We voerden werkoverleg in de zon en informeerden samen met kaderleden collega’s die op dienst kwamen. Samen constateerden we dat er steeds meer wordt gevraagd van beveiligers en dat daar steeds minder, en in 2018 zelf helemaal niets, tegenover staat. Het vak daalt daardoor zowel letterlijk als figuurlijk in waarde. 

Schiphol

Deze week gingen beveiligers van G4S Aviation Security en I-Sec over tot actie. Zij hielden zich strikt aan de werkinstructies. De collega’s van I-sec deden dat op donderdagavond 12 juli en de beveiligers van AS deden dat zelfs twee keer, namelijk op maandag en donderdag. Dat was knap vervelend voor Schiphol. Niet alleen omdat ook de bagageafhandeling van AS meedeed, maar ook omdat men niet wilde dat de passagiers er veel van zouden merken. Wij waren op de luchthaven en zagen hoe druk de mensen van Schiphol waren met het verplaatsen van de passagiers tijdens alle drie de acties. Dit waren de eerste speldenprikken die moeten leiden tot een cao met een fatsoenlijke loonsverhoging en erkenning in 2018!

Andere plaatsen

Via de speciale actiesite krijgen we veel aanmeldingen van beveiligers die mee willen doen aan acties. Beveiligers zijn boos. Boos omdat er steeds maar meer van hen wordt verlangd en steeds minder aan hen wordt gegeven. Boos, omdat het ontbreekt aan erkenning voor jou en je vak, maar dat hoeven we jou niet te vertellen.

Berichten in de Telegraaf en Beveiligingsnieuws

Vorige week zaterdag verscheen er een interview met mw. Griffith, de voorzitter van de Veiligheidsbranche, in de Telegraaf. Kritiekloos kon zij haar verhaal doen en suggereren dat CNV en FNV Schiphol in de zomer hebben uitgekozen om actie te voeren en suggereren dat beveiligers hierdoor Nederland imagoschade toedienen. Dat is natuurlijk niet zo en dat weten jullie ook wel. Dat de luchthaven zijn volledige capaciteit gebruikt en helemaal vol zit deze zomer en bij het minste of geringste ontregeld is, is niet de schuld van beveiligers. Integendeel, de werkdruk is enorm toegenomen maar beveiligers krijgen er helemaal niets bij, of je nu op Schiphol werkt of niet!

Beveiligingnieuws gaf er nog eens een extra eigen draai aan, maar die heeft na ons mailtje gecorrigeerd waardoor in het bericht in ieder geval iets meer ook het standpunt van de beveiligers naar voren kwam. En vandaag kon de heer Schollmann van Securitas in Beveiligingnieuws het werkgevers’ standpunt zonder tegenspraak of weerwoord over de bühne brengen. We hebben al gereageerd op Twitter en zullen de redactie opnieuw aan de jas trekken. Maar voor jou en je collega’s die misschien in de war raken, onze reactie op het verhaal van Peter Schollmann op een rijtje:

 1. Kop: loonsverhoging 7,5%. NIET JUIST. Uit het artikel blijkt dat werkgevers blijven bij een cao-verbetering van 7,5%. Elke verbetering in de cao moet dus worden betaald uit de aangeboden loonsverhoging in de jaren 2019, 2020 en 20121. Dat kán betekenen dat je helemaal niets of bijna niets overhoudt aan de zeer beperkte loonsverhoging die wordt geboden over die jaren.
 2. 2,5% loonsverhoging die je in 2017 zou hebben gehad: JUIST/NIET JUIST. Ja, je hebt in januari 2017 (ruim anderhalf jaar geleden al weer), 2,5% loonsverhoging gehad, maar daarvan was 0,5% een compensatie voor het goedkoper worden van de cao sinds 2013. Je kreeg 2% loonsverhoging als normale loonsverhoging.
 3. Er wordt weer onregelmatigheidstoeslag betaald als je op vakantie gaat, sinds 2017: JUIST. Maar dat moest want dat je het niet kreeg, bleek niet te kloppen met de wet.
 4. Beveiligers moeten eerlijk beloond worden. JUIST. Maar 0% is niet eerlijk.
 5. Werkgevers “een herhaling van 2018 en nog een jaar van stilstand van arbeidsvoorwaarden is onacceptabel”: JUIST. 0% in 2018 is inderdaad onacceptabel. Doe daar wat aan. Werkgevers kunnen dat maar weigeren dat tot nu toe.
 6. Werkgevers hebben in 2017 prijsafspraken gemaakt zonder rekening te houden met een loonsverhoging in 2018. JUIST. En wiens fout is dat? En waarom moeten beveiligers voor het maken van die fout opdraaien?

Het eerlijke verhaal

Laat je niet voor de gek houden. Zorg dat je goed geïnformeerd bent en blijft. En informeer je collega’s. Hoe werkgevers het ook zeggen, of je het hele land imagoschade toebrengt, of je te voorbarig bent met het voeren van actie, of dat het vak aantrekkelijk moet worden en de branche aantrekkelijk moet zijn voor nieuwe mensen (niet voor jou?), het komt allemaal uiteindelijk op hetzelfde neer. Je werkgever biedt jou in 2018 0% loonsverhoging. HELEMAAL NIETS. En wat er overblijft van de geringe verhogingen die werkgevers bieden voor de komende jaren, is maar de vraag. Werkgevers komen op geen enkele manier aan jouw wensen toe. Ze bieden nog steeds 0%.

Vind jij net als wij dat het van de zotte is dat je er 2 jaar lang niks bij krijgt!? Doe dan met ons mee! Het is nú tijd voor actie! Je hebt het recht om in actie te komen! Meld je samen met je collega’s aan!

Aletta Bulsink, bestuurder CNV Vakmensen
E a.bulsink@cnvvakmensen.nl M 06 2047 1888

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid