Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Hoe zit het met vakantiebijslag in de Beveiliging?

Bij CNV Beveiliging krijgen we op dit moment veel vragen van beveiligers binnen over de hoogte en samenstelling van de vakantiebijslag. Daarom krijg je deze Nieuwsbrief van ons. Hiermee ben je weer helemaal op de hoogte.

Wat staat er in de cao?
In art. 68 van de Cao voor de Particuliere Beveiliging is bepaald dat je in de maand juni je vakantiebijslag moet ontvangen. De hoogte van je vakantiebijslag is 8%.

Het loon waarover dit berekend wordt, is het loon dat je hebt verdiend over loonperiode 5 2016 tot en met loonperiode 4 2017.
Het gaat dan om je basissalaris, en om de meeruren (dit zijn je overuren tot 152 uur per periode), de toeslag bijzondere uren (onregelmatigheidstoeslag), de feestdagentoeslag, structureel overwerk (inclusief de overwerktoeslag) en andere vaste toeslagen.

Hoe controleer je dat? 
Tel de bruto inkomensbestanddelen bij elkaar op, pak de rekenmachine erbij, bereken 8% hierover waardoor je op je bruto vakantiebijslag komt. Let op: het gaat altijd over je brutoloon. Vervolgens worden er inhoudingen gedaan voor belasting en sociale lasten waardoor er netto, onderaan de streep, een bedrag overblijft.

Omdat vakantiegeld onder de bijzondere beloningen valt, betaal je in verhouding relatief veel belasting hierover en is het nettobedrag daardoor lager dan bij hetzelfde bedrag in loon. Dit is helaas niet anders: dit geldt voor elke andere werknemer in Nederland ook zo.

Heb je vragen over de samenstelling of hoogte van je vakantiegeld? 
Je werkgever is verplicht om je een loonstrook te verstrekken. Je kunt dan zelf controleren of de gegevens waarop de berekening gemaakt zijn, juist zijn. Is het onduidelijk, vraag dan de werkgever om een toelichting. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met onze collega’s van de individuele belangenbehartiging: per email info@cnvvakmensen.nl of telefonisch: 030-7511007. 

Wil je steeds goed geïnformeerd zijn en blijven?
Wanneer we denken interessant nieuws voor je hebben, sturen we je een Nieuwsbrief. Ook zetten we informatie op onze Facebookpaginawww.facebook.com/cnvbeveiliging (hier tref je ook andere leuke nieuwtjes en informatie aan). En ook op ons online platform, speciaal voor beveiligers:www.jeachterban.nl/beveiliging

Een goed geïnformeerde beveiliger beschermt zichzelf ook goed! Heb je vragen of wil je iets melden, mail of bel dan met onderhandelaars Aletta Bulsink en Erik Maas. 

Aletta Bulsink: M 06 20 47 18 88 / a.bulsink@cnvakmensen.nl en 
Erik Maas: M 06 51 60 21 45 / e.maas@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid