Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Vervoer en logistiek - Nieuws

XPO van cao naar arbeidsvoorwaardelijke regeling?

Onlangs hebben jouw ondernemingsraad en directie laten weten overeenstemming te hebben bereikt over een nieuw arbeidsvoorwaardenbeleid. CNV Vakmensen heeft hier een aantal kanttekeningen bij. We praten jou graag bij.

Arbeidsvoorwaardelijk reglement (AVR)
Het afgelopen half jaar hebben een aantal or-leden onderhandeld over een nieuwe AVR voor de sites in scope (Venlo, Venray 6, Eindhoven, Tilburg 2/3, Nieuwegein, Mijdrecht, Amsterdam, Eemshaven en medewerkers van het hoofdkantoor met een Menlo contract).

CNV Vakmensen geen voorstander van AVR
CNV Vakmensen is geen voorstander van een het vaststellen van arbeidsvoorwaarden met een ondernemingsraad. CNV Vakmensen ziet liever dat jouw werkgever met CNV Vakmensen (en andere bonden) een bedrijfs-cao afsluit. Externe vakbonden hebben het voordeel dat ze onafhankelijk zijn van de werkgever. Daarbij is de besluitvorming democratisch en transparant geregeld.

Of er inhoudelijk een goed reglement ligt dat zich kan meten aan de landelijke cao en pensioenregeling Transport & Logistiek (of nog beter) is bij ons niet bekend. Wij hebben de regeling nog niet kunnen inzien.

Wettelijke basis
In de Nederlandse wetgeving zijn er 2 smaken om arbeidsvoorwaarden bindend te wijzigen. Namelijk; (1) Collectief door overeenstemming tussen werkgever en vakbond(en) als haar leden in meerderheid akkoord zijn gegaan óf (2) door middel van individuele overeenstemming tussen werkgever en werknemer.

De ondernemingsraad heeft nu een nieuw beleid vastgesteld met de directie voor de looptijd van 1 jaar. Om dit beleid rechtsgeldig te laten zijn zal de werkgever van iedere werknemer individueel akkoord moeten verkrijgen. Of jij en jouw collega’s dit moeten willen hangt van een 2-tal zaken af. (1) Biedt het pakket nu én in de toekomst meer voordelen dan nadelen ten opzichte van jouw huidige arbeidsvoorwaarden (cao, pensioen). (2) Vind je het akkoord dat de ondernemingsraad gesprekspartner wordt van de werkgever wanneer het om jouw arbeidsvoorwaarden gaat?

Let op
De vraag is hoelang het aan te bieden pakket ongewijzigd blijft en hoe het zich in de toekomst ontwikkelt. In principe zal de werkgever bij elke wijziging akkoord moeten krijgen per individuele werknemer waar op het reglement van toepassing is. Vaak ziet CNV Vakmensen dat werkgevers hier onderuit proberen te komen door zonder toestemming de wijzigingen door te voeren en te gokken op ‘stilzwijgende instemming’. Dat is een juridische term voor ‘wie zwijgt stemt toe’. Ook bestaat de kans dat de werkgever gokt dat te omzeilen door in de individuele arbeidsovereenkomst een ‘eenzijdig wijzigingsbeding’ op te nemen. Dat bepaald dat de werkgever de arbeidsvoorwaarden mag wijzigen indien er bij geen gewijzigd beleid een onaanvaardbare situatie ontstaat.

Je bent als individuele werknemers dus niet vogelvrij aan de grillen van jouw werkgever (en ondernemingsraad). Echter, als je het aan de voorkant niet goed regelt heb je kans om later voor vervelende situaties te staan. CNV Vakmensen heeft daarom meermaals richting ondernemingsraad en werkgever opgeroepen in het reglement op te nemen dat wijzigingen op het reglement enkel rechtsgeldig zijn als de individuele werknemer tekent voor akkoord. Of zij dit gaan doen is de vraag.

Uiteraard heeft CNV Vakmensen wederom aangegeven open te staan om de mogelijkheden tot een bedrijfs-cao te verkennen met de directie.

Wij helpen je graag
CNV Vakmensen realiseert dat jij en jouw collega’s veel vragen hebben op deze wijziging. CNV Vakmensen staat jou als lid graag bij. Mocht je vragen hebben, behoefte aan iemand die even met je meekijkt of –denkt? Schroom dan niet en neem contact op met ondergetekende.

Zoals je kunt lezen zijn wij niet positief over de beweging naar een arbeidsvoorwaardelijk reglement. Als jij en jouw collega’s daar het zelfde over denken dan kom ik graag met jullie in contact.

Tjeerd Orie
Bestuurder
M: 06-20489475
E: t.orie@cnvvakmensen.nl

Ps. Voel je vrij om deze communicatie door te sturen en te delen met jouw collega’s. beter nog maak ze lid.

Kom op 29 mei in actie voor een goed pensioen. Kijk op www.cnvvakmensen.nl/pensioenactie en meld je vandaag nog aan! Als je komt, zorgen wij voor een treinkaartje.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid