Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Vervoer en logistiek - Nieuws

Weekendje parkeerplaats

Frans Westerman ging een weekendje de parkeerplaatsen rond Rotterdam af. ‘Daar word je niet vrolijk van’, schrijft hij in zijn weblog.

Op zaterdag 31 maart ben ik met kaderlid Theo Nuijten langs de parkeerplaatsen in de regio Rotterdam geweest. Om met eigen ogen te zien hoe buitenlandse chauffeurs het weekend doorbrengen. Daar word je niet vrolijk van.

De eerste chauffeur die we aanspraken, stond vanaf vrijdag tot maandag op de parkeerplaats. We vroegen hem wanneer hij weer terugging naar Litouwen. ‘Over een week’, was het antwoord. Vervolgens zijn we op een grote parkeerplaats in Rotterdam geweest. Vele tientallen vrachtwagenchauffeurs hebben daar in een heel weekend alleen beschikking over twee toiletten.  Deze toiletten werden zeker niet vaak schoongemaakt.

Tot slot gesproken met een groep Hongaren, die via een buitenlandse vestiging structureel in Nederland werken. Wat kregen ze betaald? 45 Euro per dag, ongeveer 1.000 euro per maand. Maar hoeveel uren moeten ze daarvoor werken? Ik kreeg niet het idee dat het om een 36-urige werkweek ging.

Veel werknemers die wij tegenkwamen, werken telkens voor een periode van één week tot enkele weken in Nederland. In dit soort situaties moeten ze doorgaans volgens de Nederlandse arbeidsvoorwaarden worden betaald, zodat ze ook op een – voor Nederland - waardige manier het weekend kunnen doorbrengen.

Na dit weekend zie ik des te meer reden om hard te werken aan betere afspraken voor buitenlanders die veel in en vanuit Nederland werken. Als de buitenlandse chauffeur niet krijgt waar hij recht op heeft, lopen we het risico dat de Nederlandse chauffeurs straks ook krijgt wat de buitenlandse chauffeur nu ontvangt.

Mag ik eens een beroep op je doen? Ga eens een gesprekje met een buitenlandse chauffeur. Je komt ze dagelijks tegen. Vraag hoe ze hier leven en hoe lang ze hier zijn. Maken ze meer dan 3 ritten achter elkaar in Nederland? Vertel dan meer over de arbeidvoorwaarden in Nederland. Breng de mensen kennis bij. Is daarmee de wereld in één dag te veranderen? Nee, helaas niet. Maar het is wel een begin.

Na een zaterdag parkeerplaatsen stel ik mezelf een paar vragen. Ben ik niet geneigd om óver die buitenlandse chauffeurs te praten in plaats van met ze? Hoeveel tijd maak ik vrij om ze wijzer te maken en ze te vertellen waar ze recht op hebben? Of maken wij ons pas druk om deze mensen op het moment dat ‘onze’ banen in het gedrang komen?

Theo, het was goed om samen op pad te zijn. Bedankt!

Frans Westerman

Bestuurder CNV Vakmensen

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid