Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Vervoer en logistiek - Nieuws

Vrijstelling code 95 oudere chauffeurs vervalt!

In Europa moeten beroepschauffeurs (C en/of D rijbewijs) 35 uur nascholing volgen om het rijbewijs beroepsmatig te mogen gebruiken.Chauffeurs met een C en/of D-rijbewijs, geboren voor 1 juli 1955, waren vrijgesteld van deze scholingsplicht. Deze uitzondering komt per 1 juni 2015 te vervallen.

EVO, Transport en Logistiek Nederland (TLN), Koninklijk Vervoer Nederland (KNV), FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen hebben het Ministerie van Infrastructuur en Milieu gevraagd flexibel te zijn waar nodig. Het ministerie onderzoekt nu een aantal mogelijkheden om deze groep chauffeurs tegemoet te komen.

Het rijbewijs op tijd verlengen of vernieuwen
De procedure rondom de medische keuringen bij het verlengen van een C of D rijbewijs is arbeidsintensief – de tijd dringt dus voor chauffeurs. Het ministerie geeft aan dat chauffeurs die voor 1 maart 2015 een verlenging of vernieuwing aanvragen tijdig (dus voor 1 juni 2015) het nieuwe rijbewijs krijgen. Chauffeurs die verlengingen na 1 maart 2015 indienen krijgen, vanwege de verwachte drukte rondom de medische keuringen, waarschijnlijk pas na 1 juni 2015 hun rijbewijs.

Ministerie
Op verzoek van EVO, TLN, KNV, FNV Bondgenoten en CNV vakmensen onderzoekt het ministerie of reeds gevolgde nascholingsuren, die deze chauffeurs nog niet bij het CBR geregistreerd hebben, alsnog kunnen registreren. Daardoor tellen de gevolgde trainingen alsnog mee voor het totaal van 35 uur nascholing. Het ministerie onderzoekt ook of deze groep chauffeurs, bij het vernieuwen van het rijbewijs, rijbewijzen met de einddatum van 10-09-2021 (C-rijbewijs) of 10-09-2020 (D-rijbewijs) kunnen krijgen. Daardoor loopt de scholingstermijn gelijk met andere chauffeurs die voor 2009 hun vakbekwaamheid hebben behaald.

Het is aan te raden om bovengenoemde informatie af te wachten, omdat er een kans bestaat dat de mogelijkheden verruimd worden.

Duidelijkheid
Voor de kerst krijgen EVO, TLN, KNV, FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen duidelijkheid of bovenstaande opties haalbaar zijn. Tevens ontvangen de belangenbehartigers informatie wanneer deze mogelijkheden in de praktijk uitgevoerd kunnen worden. Voor chauffeurs die niet willen of kunnen wachten, blijft het mogelijk om het rijbewijs te verlengen of te vernieuwen, onder de huidige regels:
• Bij het verlengen wordt, na een positieve medische keuring, het rijbewijs afgegeven met een geldigheid van vijf jaar.
• Bij het vernieuwen van het document blijft de geldigheid gelijk en wordt de nascholing bijgeschreven tot de geldigheidsdatum van het rijbewijs. Een medische keuring is hierbij niet nodig.
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid