Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Vervoer en logistiek - Nieuws

Vrachtwagenchauffeurs lopen koffiegeld mis

Vrachtwagenchauffeurs krijgen vaak niet de onkostenvergoeding waar ze volgens de cao recht op hebben. De Koffiegeld-app die CNV Vakmensen vorig jaar introduceerde, laat zien dat het salaris in 30 procent van de gevallen niet klopt. Gemiddeld gaat het om 73 euro per betalingsperiode.

In de cao voor vrachtwagenchauffeurs zijn afspraken gemaakt over onkostenvergoedingen (in de volksmond ‘koffiegeld’). Die vergoedingen zijn afhankelijk van de duur van de rit. Hoe langer een chauffeur van huis is, des te hoger de vergoeding.

Eenvoudig

Met de gratis Koffiegeld-app kun je eenvoudig je onkostenvergoeding berekenen. Het enige wat je hoeft te doen, is het begin en het einde van de rit invoeren. En aan het eind van de maand leg je dat naast je loonstrook. Je ziet dan meteen of het klopt.”

Groen, oranje, rood

De app werkt met kleurcodes: groen, oranje en rood. Bij groen klopt de onkostenvergoeding, bij oranje constateert de app een verschil tot 10 euro, bij rood gaat het om een hoger bedrag. Ruim een jaar na de lancering van de app beschikken we over duidelijke resultaten. In 30 procent van de gevallen krijgt de chauffeur ‘rood’ op zijn scherm te zien. Het gaat dan gemiddeld om 73 euro per betalingsperiode. Dat is natuurlijk niet goed.

Uitkomsten

CNV Vakmensen vindt het hoge foutenpercentage zorgwekkend. We nemen dit ook mee in het overleg met de transportwerkgevers. Verder bepaal je in eerste instantie zelf wat je met de uitkomsten van de Koffiegeld-app wilt doen. Je kunt het zelf aankaarten bij je werkgever, maar je ons ook via de app vragen om het nog eens na te rekenen. Als je dat wilt, kunnen wij het vervolgens ook bespreken met de werkgever.

Koffiegeld-app
 
De Koffiegeld-app is gratis te downloaden in de Google Play Store of in de App Store. Lees meer hierover >

Tjitze van Rijssel
Bestuurder CNV Vakmensen
t.vanrijssel@cnvvakmensen.nl


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid