Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Vervoer en logistiek - Nieuws

Voorlopig nog geen cao-akkoord DHL Logistics

Vrijdag 11 januari vond de eerste overlegronde plaats in het cao-onderhandelingstraject tot een nieuwe cao. De verschillen in wijzigingsvoorstellen van de partijen lopen ver uiteen.

Toelichting voorstel
CNV Vakmensen heeft haar voorstellenbrief, zoals ook met jullie gedeeld per e-mail op
21 december 2018, nader toegelicht aan de onderhandelingsdelegatie van werkgeverszijde en aan die van FNV Transport en Logistiek. Ook FNV heeft haar voorstellen toegelicht. De voorstellen van FNV en CNV Vakmensen vullen elkaar aan daar waar ze verschillen.

Eerste reactie
Deze eerste overlegronde stond voornamelijk in het teken van toelichting en verduidelijking van de voorstellen. Ook werden de eerste piketpaaltjes geslagen om te benadrukken waar volgens CNV Vakmensen onderhandelingsruimte zit en waar vooral niet. De eerste reactie van DHL was negatief. De - in de ogen van DHL dure - cao brengt de concurrentiepositie in gevaar. Daarom wil zij vooral inzetten op kostenbesparing en -vermindering daar waar het om de cao gaat. Denk aan bijvoorbeeld het versoberen van de salarisgroei en verlaging van de doorbetaling bij ziekte (2de jaar naar 70%).

CNV Vakmensen heeft, op basis van haar gesprekken met de werknemers, een ander beeld gepresenteerd. Het gaat niet slecht met DHL, er wordt knetterhard gewerkt én personeel is moeilijker aan te trekken en vast te houden. Een ruimhartige opstelling vanuit de werkgever richting de medewerkers is dan ook zeer realistisch en noodzakelijk om te komen tot overeenstemming. Dit is niet de tijd voor afbraak en zuinigheid maar het moment voor investering in het personeel (lees: de cao).

Wij hebben de komende rondes dus nog wel wat zendingswerk te doen om DHL te overtuigen wat ruimhartiger te zijn als het om de cao-verlening aangaat. De steun van jullie en jullie collega’s is daarbij hard nodig.

Voorstellen vanuit werkgeverszijde
Zoals hierboven beschreven heeft jullie werkgever een wensenlijst gepresenteerd. Los van het negatief bijstellen van een aantal cao-afspraken wil zij ook wat vernieuwingen overeenkomen inzake de cao thema’s ‘duurzame inzetbaarheid’, ‘flexibiliteit van/en werktijden’ en ‘ontwikkeling’. De voorstellen van vakbonden raken deze drie thema’s ook. De voorstellen van werkgeverszijde op deze thema’s verschillen behoorlijk met die van vakbonden. Ook is niet duidelijk wat ze precies wel én belangrijker wat ze niet willen. Komende weken zal dit verder uitgewerkt worden. Hopelijk leidt dit tot meer aansluiting op onze voorstellen.

Op vrijdag 1 februari treffen vakbonden en de onderhandelingsdelegatie van werkgeverszijde elkaar weer. Dan praten wij verder over de voorwaarden waarop wij de cao willen verlengen.

De onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen brengt jullie daarna weer op de hoogte. Betrokkenheid van jou en jouw collega’s op dit dossier is hard nodig! Stuur daarom deze nieuwsbrief ook vooral door naar collega’s die nog geen lid zijn van een vakbond. Beter nog: maak ze lid van CNV Vakmensen en spreek je samen uit voor een goede cao!

Mede namens de onderhandelingsdelegatie,
Tjeerd Orie
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 20 48 94 75
E: t.orie@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid