Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Vervoer en logistiek - Nieuws

Verweij Logistiek leeft de cao na, of toch niet?

Begin september is Verweij Lopik gevraagd aan te tonen dat zij de cao getrouw heeft nageleefd in de periode van 11 september 2016 tot 11 september 2017. Verweij heeft haar medewerking verleend en laten zien dat ze van goede wil is. Er zijn een paar onregelmatigheden geconstateerd en opgelost. Maar..

Echt opgelost is het niet. Het venijn zit hem in de staart. Verweij past de cao dan wel toe, maar alleen voor zover de vakbond dat kan vragen. Hoe zit dit?

De cao wordt afgesloten tussen de vakbonden en de werkgeversbonden. Alleen de leden van deze bonden zijn gebonden aan de cao en moeten deze daarom toepassen. Verweij is geen lid en hoeft de cao daarom niet toe te passen. Echter, omdat zowel de vakbonden als de werkgeversbonden het belangrijk vinden dat in de hele sector dezelfde arbeidsvoorwaarden gelden, wordt de Minister gevraagd de cao voor iedereen in de sector van toepassing te verklaren. Dit doet de Minister door de cao Algemeen Verbindend te verklaren (AVV). Deze cao is per 17-08-2017 AVV. Per die datum is dus ook Verweij verplicht de cao toe te passen.

Verweij past de cao toe per 14 augustus 2017, dat is periode 9 van 2017. De verhoging van het salaris, de extra trede en de verblijfskostenvergoeding die per 1 juli 2017 in de cao staat wordt dus per 14 augustus toegekend. Dit lijkt in orde, er is één dingetje…

Verweij heeft in het contract met jou afgesproken dat de cao altijd van toepassing is. Met andere woorden, afgesproken is dat de arbeidsvoorwaarden uit de cao altijd van toepassing zijn, ongeacht of de cao AVV is. Verweij komt de verplichting van de Minister wel na, maar de afspraak met jou niet! Natuurlijk hebben wij Verweij expliciet gewezen op deze constatering, helaas heeft dat niet geleid tot een ander inzicht.

Het is nu aan ieder van jullie persoonlijk of je Verweij wil vragen of zij de afspraak na wil komen. Dit kun je zelf doen, je kunt natuurlijk ook de vakbond vragen je te helpen. Het gaat misschien niet om veel geld, maar wat CNV Vakmensen betreft heb je er gewoon recht op en moet Verweij de afspraak met jou serieus nemen én nakomen.

Verder is er nog het puntje E6 / E7. Wanneer je in loonschaal E zit, heb je gewoon recht op de jaarlijkse verhoging tot en met E7 per 1 juli 2017 of zoveel later tot je 1 jaar in E6 hebt gezeten. Uit het onderzoek is een nabetaling gekomen voor 1 collega die van E5 naar E6 had moeten gaan begin 2017 en begin 2018 dus naar E7. We vragen ons af of dat wel echt gebeurt, omdat er (onbevestigde) geruchten zijn dat E6 volgens Verweij echt het maximum is binnen het bedrijf.

CNV Vakmensen roept jullie op om serieus na te denken over jullie rechten. Of je er aanspraak op maakt is geheel aan jullie zelf, wij willen wel zeker weten dat je je recht kent. Heb je vragen, neem gerust contact op (lid of geen lid). Dit kan via naleving-bgv@cnvvakmensen.nl of 06-23 06 53 95.

Namens het Team naleving cao,

E. (Edwin) Meijer
Consulent naleving cao beroepsgoederenvervoer

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid