Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Vervoer en logistiek - Nieuws

Vertrek Rabobank pakt hard uit voor Brink's

Bij Brink's verdwijnen in de loop van volgend jaar ruim 600 van de in totaal 1.080 banen, door het vertrek van de grootste klant (de Rabobank) per 1 juli 2015. "De Rabobank gaat in zee met een andere partij en zet de Brinks-werknemers na een jarenlange samenwerking in de kou. De maatschappelijke verantwoordelijkheid van de bank is op dit moment ver te zoeken", stelt Peter de Ridder van CNV Vakmensen.

De directie van Brink's (geld- en waardetransport en geldverwerking) maakte het besluit vandaag bekend. "Er was al lange tijd onzekerheid in het bedrijf", zegt De Ridder. "Het vertrek van de Rabobank was bij iedereen bekend. Toch komt het hard aan nu we weten wat de gevolgen zullen zijn: ruim 600 werknemers raken hun baan kwijt, het hoofdkantoor in Houten gaat dicht, de vestigingen in Arnhem, Zwolle en Rotterdam gaan dicht. De andere vestigingen - in Amsterdam, Best, Drachten en het tweede kantoor in Houten - blijven open, maar wel in afgeslankte vorm. Brink's wordt daarmee gemarginaliseerd."

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

De CNV-bestuurder laakt de rol van de Rabobank. "De werknemers van Brink's hebben vele jaren de geldtransporten en het vullen van duizenden geldautomaten voor de grote banken verzorgd. Door de oprichting van Geldservice Nederland door drie banken - ING, ABN-AMRO en Rabobank - is het werk opnieuw aanbesteed. Met als gevolg dat Brink's veel werk kwijtraakt. Wat ons kwaad maakt, is dat de Rabobank aan de ene kant zegt uitermate tevreden te zijn over de service van Brink's, maar aan de andere kant haar jarenlange partner niet heeft ondergebracht bij Geldservice Nederland. Dat betekent dat 600 werknemers van Brink's straks zonder baan zitten. De Rabobank weet dat, maar kijkt de andere kant op. Als grootste klant loopt de bank daarmee weg voor haar maatschappelijke verantwoordelijkheid."

Precair moment

De aankondiging van de reorganisatie komt bovendien op een precair moment. Precies in deze periode zijn er in het hele land ledenvergaderingen over het eindbod dat Brink's heeft gepresenteerd voor een nieuwe cao. De Ridder: "De meeste vergaderingen hebben we inmiddels gehad, en de geluiden waren op z'n zachtst gezegd al niet enthousiast. Dat zal er niet beter op worden als we aanstaande maandag in Rotterdam de laatste bijeenkomst hebben."

Overleg met Brink's en Rabobank

CNV Vakmensen wil op korte termijn overleg met Brink's en met de Rabobank. "We willen dat zoveel mogelijk banen behouden blijven. De mensen werken in een specifieke markt en hebben veel kennis van zaken. Het is zonde als dat allemaal verloren gaat."

Bij Brink's werken in Nederland in totaal 1.080 mensen.

Meer weten over de cao?

Hier lees je alles over de cao van Brink's >>

Ben je al lid?

Hoe meer leden, hoe sterker we staan. Meld nu ook je collega aan en ontvang een cadeaubon t.w.v. 25 euro.

Meld aan >

De voordelen van CNV Vakmensen

Actie 50% korting

  • Snel actuele informatie per mail 
  • Inspraak bij acties en sociaal plan 
  • Rechtshulp voor werk en inkomen 
  • Complete gezinsrechtsbijstand
Word lid

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan