Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Vervoer en logistiek - Nieuws

Transportbedrijven in ban van 'premieshoppen'

Na het onderbrengen van buitenlandse chauffeurs in vreemde constructies, is het dan ook de beurt aan de Nederlandse chauffeur om via een exotische constructie een contract te krijgen. Een voorbeeld hiervan is de “Cyprische route”. Bij Cypriotische uitzendbureaus worden de chauffeurs ondergebracht om zo op de totale loonkosten te kunnen besparen.

Er is een run naar uitzendbureaus uit Cyprus, maar ook Ierland en Roemenië staan inmiddels op het favorieten lijstje van de werkgevers. De reden dat de ondernemingen dat doen is het premievoordeel. De landen als Cyprus, Ierland en Roemenië staan bekend om de lage sociale premies en belastingen. Dit verlaagd de loonkosten voor de werkgever en maakt het dus aantrekkelijk om er gebruik van te maken. Ook voor werknemers lijkt er een voordeel. Ook al wordt de (beloning van de) Nederlandse cao gevolgd, doordat er geen sociale premies worden afgedragen, stijgt het te ontvangen netto loon.

Nadeel werknemer

Aangezien je niet in dienst bent van een Nederlands bedrijf en (dus) ook geen premies afdraagt aan Nederland, val je niet onder het Nederlandse sociale vangnet. Het lijkt mooi, een iets hoger netto inkomen elke maand, tot je onverhoopt ontslagen wordt, ziek wordt of van het pensioen wilt gaan genieten. Je krijgt dan de sociale voorzieningen van het land waar de uitzendconstructie vandaan komt. En je snapt het al, dat is aanmerkelijk lager en niet conform de Nederlandse maatstaven. Los van jouw persoonlijke risico ondermijnen deze constructies het door de Nederlandse maatschappij jarenlange opgebouwde sociale stelsel.

Waar bent je in dienst?

Het komt voor dat de chauffeur hier geen weet van heeft, omdat het allemaal zo netjes lijkt te gaan. De chauffeur heeft het niet in de gaten of ziet enkel het korte termijn netto voordeel. Je merkt er ook niet veel van, je krijgt keurig de beloning conform de cao, echter de afdrachten aan belasting en sociale premies zijn conform die van het “goedkope” land.

Hulp nodig

CNV Vakmensen maakt zich hard voor een eerlijk en sociaal werkveld. Wij willen graag weten hoeveel bedrijven via een dergelijke constructie werken. Ken je  chauffeurs die voor een uitzendbureau of bedrijf werken met een constructie zoals hierboven omschreven, wijs ze dan op de hierboven beschreven gevaren. Laat ze contact opnemen met CNV Vakmensen, zodat we het allemaal nog eens kunnen uitleggen. Beter nog, maak ze lid! Bel met CNV Info, telefoonnummer 030-7511007.

Samen kunnen we de strijd aangaan tegen deze “sociale dumping” en samen kunnen we zorgen voor een eerlijk en sociaal werkveld.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid