Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Vervoer en logistiek - Nieuws

Storm Ciara is goede test: hebben we iets geleerd?

Ciara komt eraan. Een goede test om te zien of we iets hebben geleerd van de januari-storm van 2018. We raden je in elk geval aan om je niet onder druk te laten zetten. En als dat wèl gebeurt, dit meteen bij ons te melden. Veiligheid gaat voor alles.

We zijn in ieder geval blij met de waarschuwing die werkgeversorganisatie TLN heeft gegeven aan transportondernemingen. TLN benoemt daarbij ook nadrukkelijk de verantwoordelijke rol van planners en verladers, die de chauffeurs niet onder druk moeten zetten en aflevertijden zonodig moeten aanpassen.

Verantwoordelijk

Het is heel goed dat TLN dit nu doet. Bij extreem weer is het belangrijk om te vertrouwen op het vakmanschap en het inschattingsvermogen van de chauffeurs die op de weg zitten. Maar de transportbedrijven, de planners en de verladers zijn net zo goed verantwoordelijk. Zij mogen je niet onder druk zetten om door te rijden, terwijl je dat zelf niet verantwoord vindt. Dat betekent dat je bij twijfel de wagen aan de kant mag zetten en niet verder hoeft te rijden. Dan komt de levering maar wat later.

Lering getrokken

Kennelijk  is er lering getrokken uit de heftige januari-storm van 2018, toen zeker 66 vrachtwagens omver werden geblazen. Uit de enquête die we toen hielden bleek dat veel chauffeurs vonden dat hun werkgever te weinig verantwoordelijkheid nam. We kregen zelfs signalen van chauffeurs die onder druk waren gezet om ondanks het extreme weer tóch door te rijden.

Keerpunt

Die storm van 2018 is een keerpunt geweest. Er is in de sector veel over gesproken hoe we hier in de toekomst mee omgaan. Het heeft onder meer geleid tot een concrete handleiding voor transportbedrijven en chauffeurs over hoe te handelen bij extreme weersituaties. Maar goed, dat is papier, het gaat om de praktijk. Ciara is wat dat betreft een goede test. We blijven als vakbond alert dat je niet onder druk wordt gezet. Als dat wel het geval is, roepen we je op om dit meteen bij ons te melden.

Rij voorzichtig!

Tjitze van Rijssel
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 51 20 30 83
E: t.vanrijssel@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid