Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Vervoer en logistiek - Nieuws

Sociaal plan UPS zonder vakbonden afgesloten

Onlangs is CNV Vakmensen door UPS geïnformeerd over een reorganisatie. Door de reorganisatie zullen werkzaamheden verplaatst worden naar het buitenland, waardoor 50 arbeidsplaatsen verloren zullen gaan. UPS weigert om met vakbonden afspraken te maken over een sociaal plan.

Door de coronacrisis rijden de pakketbezorgers aan en af bij de verschillende distributiecentra. Het jaar 2020 was voor UPS in financieel opzicht dan ook een goed jaar. Vorig jaar steeg de omzet met 14  procent. Ondanks dat UPS buiten verwachtingen om een bijzonder goed jaar heeft gedraaid, wil de directie een reorganisatie doorvoeren. Volgens UPS is dit nodig om het bedrijf beter te positioneren. Uit de post- en pakketmonitoring 2019 van ACM komt naar voren dat het aantal pakketjes wat vervoerd wordt, jaarlijks toeneemt. Ook bij UPS steeg de winst de afgelopen jaren. Er is geen sprake van dat de marktpositie van UPS op dit moment afneemt of stagneert. Wij hebben dan ook twijfels of de voorgenomen wijzigingen de marktpositie van UPS behoorlijk gaan verbeteren.

Gesprek
Naar aanleiding van de aangekondigde reorganisatie hebben CNV Vakmensen en ook de medewerkers die hun baan dreigen te verliezen, bij zowel de ondernemingsraad als bij de directie van UPS erop aangedrongen om met de vakbonden in gesprek te gaan. Helaas was dit aan dovemansoren gericht, UPS weigert om met de vakbonden in gesprek te gaan. Ondanks dat in de cao duidelijk staat aangegeven dat de vakbonden betrokken moeten worden bij reorganisaties waarbij tenminste 5 arbeidsplaatsen verloren zullen gaan.

Ondernemingsraad
Wij hebben begrepen dat de ondernemingsraad een positief advies heeft uitgebracht over de reorganisatie en de vertrekregeling. De afspraken die gemaakt zijn over de vertrekregeling zijn minimaal en niet volledig. Mocht UPS intern een passende functie hebben gevonden voor boventallige medewerkers, dan is onduidelijk wat er met de arbeidsvoorwaarden gaat gebeuren. Hierover zijn geen afspraken gemaakt met de ondernemingsraad.

Word lid van CNV Vakmensen
CNV Vakmensen maakt zich zorgen over de wijze waarop UPS omgaat met de belangen van haar medewerkers. Het feit dat UPS niet eens in gesprek wil gaan met de vakbonden baart ons zorgen. Stuur deze nieuwsbrief dan ook door naar je collega’s en maak hen lid van CNV Vakmensen. Want alleen samen staan we sterk. Kijk voor meer informatie op www.cnvvakmensen.nl/lidworden.

Robert Wonnink
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 51 86 42 65
E  r.wonnink@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid